Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fascinantni portreti žena pre i posle rođenja deteta: Pogled, energija, zrelost, sve je drugačije (FOTO)

Mama i fotograf Vaida Merkevikut napravila je projekat "Postati mama", u kom je pokazala neverovatnu promenu u pogledu žene nakon porođaja.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Postoji vrlo malo stvari koje imaju veći uticaj na čoveka od dobijanja deteta. Konkretno majčinstvo pravi ogromne promene u ženi, i to ne samo fizički, već i na nivou emocija. 

Mama i fotograf Vaida Markevikut na sebi je primetila transformaciju nakon što je rodila sina. Kroz projekat Postati mama, u kom je dokumentovala 33 žene u momentima pre i posle majčinstva, ona je istražila ovu ideju.

Vaida se fokusirala na oči koje su pokazatelj misli i osećanja. Kako bi sve bilo tačno, koristila je jednostavnu pozadinu i pravila portrete kao za pasoš. "Želela sam da akcentujem ženin pogled", rekla je. "Zato sam odstranila sve što bi moglo to da ometa." Rezultat su dve fotografije jedna pored druge, a unutar poređenja je skriveno majčinstvo. "Iza svakog portreta nalazi se priča o ženi, njeno jedinstveno putovanje, njena tranformacija", rekla je.

Kada je objašnjavala šta je inspirisalo da započne sa ovim, ona je objasnila da je to upravo promena o kojoj su drugi pričali, a koju je uspela da vidi svojim očima. Sve to samo dodatno pokazuje koliku transformaciju predstavlja majčinstvo. 

"U suštini, primetila sam da nam se pogled menja nakon svakog jačeg iskustva u životu. Bilo mi je jako interesantno da istražujem majčinstvo iz ovog ugla", objasnila je.

Postavila je pozivnicu na Fejsbuk stranici, a ubrzo potom javio joj se veliki broj žena koje su bile ohrabrene od strane muževa, majki, prijatelja. 

Prvi korak bilo je slikanje žene koja je po prvi put trudna, a potom još jednom - u toku prva tri meseca od porođaja.

"Tokom fotografisanja, postavila sam ženama samo jedno pitanje - šta za vas znači majčinstvo", rekla je. Tokom prvog seta fotografija, majke su sve objašnjavale teorijski, zamišljale kako će sve biti bazirano na onom što su čitale i čule od drugih majki, u knjigama, na internetu...

Povezane vesti

Tokom drugog fotografisanja, međutim, većina njih nije mogla da zaustavi spontani osmeh koji se javljao na licu. Sve su rekle isto - da je majčinstvo potpuno novo iskustvo kakve nisu mogle ni da zamisle. "Žene su pričale o novim izazovima, ali i neverovatnoj unutrašnjoj snazi koju su otkrile u sebi. Bez obzira koliko nemoguće nešto izgleda, ti to jednostavno uradiš, a nekad te snage uopšte nisi svesna. Naročit akcenat stavile su na snagu intuicije i neverovatne povezanosti sa bebom. Toliko se emocija mešalo tokom fotografisanja", rekla je Vaida.

"Ceo tim, ma svi u studiju nismo mogli da prestanemo da se čudimo koliko su sve one izgledale drugačije prilikom drugog dolaska. Postojalo je nešto tako suptilno, a duboko, i tako vidno."

"U svakoj od njih vidim potpuno drugačiji pogled, energiju... zrelost", dodala je. 

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica