Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova porođajna praksa sve popularnija u svetu: Šta je NEŽNI CARSKI REZ?

Ovaj tip operacije, za razliku od tradicionalnog, nudi emotivno iskustvo i blizak kontakt majke sa bebom.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kada zamislimo divnu sliku porođaja, gde prisustvuje i otac, mama grli bebu, uz suze radosnice na licima, nikada ne pomislimo na operacionu salu. 

Iako mnoge studije pokazuju benefite prirodnog porođaja, naročito zbog kontakta "koža uz kožu", kao i ranog početka dojenja, možemo reći da u svetu postoji način na koji možete i u operacionoj sali doživeti sve te lepote porođaja i bliski susret sa bebom.

Naime, postoji drugačija vrsta carskog reza pod nazivom "prirodni" ili "nežni" carski rez. 

Šta je nežni carski rez?

"Da budemo potpuno jasni, nežni carski rez je i dalje operacija", istakao je doktor Dejvid Garfinkel. "Kao lekar, tokom operacije nisam ništa nežniji." Ključno je znati da je procedura operacije identična. Mama je svakako pod anestezijom u donjem delu tela.

Dalje je objasnio da nežni carski rez predstavlja promenu u stavu o ovom zahvatu, gde ceo tim za negu (akušer, anesteziolog i sestre) imaju cilj da ovu operaciju učine što sličnijom prirodnom porođaju."

Povezane vesti

Da li odabrati nežni carski rez?

"Nudeći ovo emotivno iskustvo, mi ne pokušavamo da povećavamo broj porođaja carskim rezom, već da osiguramo ženama dobar osećaj, a ne posmatranje carskog reza kao svoj neuspeh", rekao je doktor Garfinkel. Objasnio je i to da ovo dozvoljava ženama da budu praktično isto uključene u rođenje deteta kao i da se obavlja vaginalno. "Verujem da bi svim ženama trebalo pružiti mogućnost da budu deo svog porođaja ukoliko žele", rekao je doktor.

Nežni carski rez isto tako ima benefite i za bebu, jer blizak dodir može da se ostvari odmah, što podstiče majčino mleko i stabilnost kardiovaskularnog i respiratornog sistema. Sada i bebe rođene carskim rezom imaju mogućnost da osete benefite bliskog kontakta sa majkom. 

Tokom

tradicionalnog carskog reza mama je ostavljena da čeka dugo dok ne primi bebu u naručje, a sa bebom provede svega nekih pola sata.

Fokus se nalazi na majci i na blikom kontaktu sa bebom što je pre moguće. Beba se majci daje na grudi nakon pet minuta, te može i da počne sa dojenjem odmah ukoliko to želi.

Kako napraviti plan carskog reza

Poenta je dozvoliti veću uključenost porodice, kao i više zajedničkih momenata. Nežni carski rez roditeljima pruža mogućnost da uključe više prirodnih aspekata rođenja deteta koji su im važni, poput svesnosti tokom porođaja, uzimanja bebe u naručje odmah nakon rođenja, dojenje, održavanje kontakta majke i bebe što je više moguće.

Tradicionalni carski rez se obavlja brzo i beba se predaje pedijatru u ruke, dok nežni carski rez obuhvata porođaj, a nakon toga mali pritisak da bi se izbacila tečnost iz pluća, i potom se beba daje majci na grudi, te se počinje sa dojenjem. Važno je istaći da se ne žuri sa presecanjem pupčane vrpce. Procedura se produžava, a beba ostaje sa majkom tokom čitavog procesa.

Drugi zahtevi uključuju i to da se majkama ne vežu ruke, da se EKG monitor nalazi sa strane ili iza, muzika se čuje u prostoriji, a može se koristiti i providna zavesa, kako bi majka mogla da vidi porođaj.

Povezane vesti

Kako roditelji mogu zatražiti nežni carski rez?

Roditelji u inostranstvu imaju mogućnost da razgovaraju o nežnom carskom rezu, bez obzira da li je operacija planirana ili ne. Preporučuje se i razgovor sa anesteziologom, jer je on ključna osoba, koja ima više kontrole od akušera. 

Doktori smatraju da je nežni carski rez budućnost, a sve više roditelja, ali i zemalja je zaiteresovano za ovakav poduhvat.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica