Kada je došlo vreme porođaja, pretpostavila sam da ću brzo izgubiti ta 22 kilograma viška, poštujući dijetu i plan treninga. Plan je bio da brinem o sopstvenom telu kao da trudnoće nikada nije ni bilo...

O čemu sam, za ime sveta, razmišljala?

Naravno, s obzirom na to da sam po prvi put mama, moje ideje o telu nakon porođaja su bile prilično naivne, a uz to nisam imala dovoljno otvorenu komunikaciju o tome kako postporođajno telo zaista izgleda, ni preko medija, niti sa drugim mamama. Dakle, kako bismo tu temu proširili, hajde da otvorimo ovaj bitan dijalog...

Postoji devet promena koje možete, ali i ne morate ubrojati u promene na telu posle porođaja (jer nisu svaka trudnoća i oporavask isti), koje su sakupljene od stotina mama sa društvenih mreža. 

1. Vaši trbušnjaci možda neće biti isti.

Započeću sa svojim najvećim problemom: dijastaza trbušnih mišića. Šta je to, pitate se. Pa, ne bih ni sama čula za to da mi jedna mama blizanaca nije ispričala sopstvenu priču. Ukratko, to je separacija trbušnih mišića, koja često rezultuje tim "maminim stomačićem". Postoje fitnes programi koji tvrde da mogu da pomognu u ovom slučaju, dok mnogi medicinski radnici govore da je jedina opcija operacija. Dakle, naviknite se na to (ili se pripremite da idete pod nož). 

2. Kosa vam možda nikada neće biti ista.

Izgubila sam prepune šake kose, a pečati na glavi su ostali, toliko da su mi se videle pege za koje nisam ni znala da imam. Očaravajuće. Naravno, kosa je ponovo rasla, ali je bila kratka u odnosu na ostatak. Trebalo je dosta vremena da poraste kako treba. 

Jedna mama je govorila i o tome da se tekstura njene kose toliko promenila, vlas je postala slabija, a i ogroman broj sedih joj je izrastao.

3. Vaša bešika će 'stvoriti' sopstveni mozak.

Nakon trudnoće mnoge mame se susretnu sa stres inkontinencijom, odnosno nekontrolisanim radom bešike, pa nije čudno ukoliko se izluči malo mokraće tokom trčanja, čučnjeva ili kijanja i smejanja. 

Ipak, jedna mama je imala lepše iskustvo sa svojom bešikom, te je izjavila: "Pre trudnoće imala sam najmanju moguću bešiku na svetu. Konstantno sam trčala u toalet, na svakih pola sata. Uvek sam sedela na krajevima u bioskopu ili avionu kako bih bila bliže toaletu. Izluđivala sam prijatelje i porodicu time. Sada satima mogu da izdržim. Nisam sigurna kako i zašto se to promenilo, ali sam primetila razliku odmah nakon porođaja."


Ožiljak od carskog reza nakon porođaja Foto: Shutterstock

4. Ožiljak od carskog reza je postao 'dar' od bebe.

Iako se zbog strija ne osećam najsrećnije, ožiljak od carskog reza mi je zaista počasna značka. U svakom slučaju, nalazi se tako nisko na stomaku, da nikad ne vidi svetlost dana. Ipak, primetila sam, na početku uz paniku, da često postane crven ili ljubičast. Ponekad osetim i podmukli bol ili nepodnošljivi svrab.

Druge mame su govorile o različitim brigama oko svog ožiljka: "Dve godine kasnije, moj ožiljak od carskog reza i dalje predstavlja problem prilikom oblačenja pantalona", izjavila je jedna mama.

"Moja najmlađa ćerka ima devet godina, a mene ožiljak opet ponekad zaboli."

A treća mama je odnela pobedu: "Moje dete ima 12 godina, a i dalje me svrbi!"

5. Tetovaža i pirsing na telu se mogu promeniti.

Prisetite se kada ste uradili preslatki pirsing ili tetovažu u predelu svog stomaka. Da, vaše telo je izgledalo dosta drugačije tada, tetovaža takođe.

"Pirsing na pupku se proširio toliko da izgleda kao ogroman ožiljak spojen sa pupkom. Nikad se nije vratio", rekla je jedna mama. "I svaka reklama za kremu koja obećava prevenciju ožiljaka i strija laže."

Što se tetovaža tiče, jedna žena je izjavila:" Tetovaža koju ste uradile baš na bikini zoni više nikada neće izgledati isto. Moja detelina sa četiri lista više i nije toliko srećna kao što je bila."

6. Možete čak postati i Veliko stopalo.

Barem u poređenju sa prethodnom veličinom, možda privremeno, ako ne zauvek. Dosta mama je pisalo da su im stopala porasla u trudnoći, a zatim ostala u toj novoj, ogromnoj veličini, što je dovelo do toga da su morale da se otarase svih svojih prelepih pari cipela. To može ispasti i mnogo skupo, jednako kao i frustrirajuće (U mom slučaju porasla su samo toliko da mi one knap cipele ne budu taman, a za manje od šest meseci su se vratile na svoju veličinu. Zato, ne odbacujte sve prebrzo!)


Stopala nakon porođaja mogu porasti; Foto: Shutterstock

7. Da, možete se i 'pocepati'.

Mnoge mame su na zabavi za bebe sedele i pričale o sopstvenim povredama nakon porođanja. Cepanje vagine je vrlo česta pojava kod mnogih žena.

"Ušivali su me nakon veoma gadnog cepanja, i ipak se nije zacelilo kako treba", izjavila je jedna mama. "To je kao da pokušavate da spojite puzle nakon što su pokvašene."

Jedna mama je dodala komentar: "Treći stepen povrede! Sve što bi trebalo da je unutar mog tela sada je izvan!"

8. Menstrualni ciklus će se promeniti.

Ukoliko mislite da znate mesečni ritam svog tela, nakon porađaja razmilite još jednom. "Volela bih da me je neko upozorio koliko su ciklusi teški nakon porođaja. Zahvaljujući dva prirodna porođaja, tamponi nemaju toliko uticaja." Druga mama je govorila i o velikim odlivima nakon porođaja, da je tampon morala da zameni menstrualnom čašom."

9. Obline će se promeniti, takođe.

Zaista sam se vratila na težinu koju sam imala pre porođaja, i to za nekih šest meseci napornog rada. Bila sam jako ponosna na to. Ipak, niko mi nije adekvatno objasnio kao jedna mama koja je rekla:"Jasno vam je da će vam stomak porasti i možda se vratiti. Svesne ste i da vam vagina neće izgledati isto. Ipak, niko vam nije govorio o tome koliko će vam se kukovi proširiti, a da se, verovatno, nikada neće vratiti." Jedna je, pak, jasno objasnila:"Jednostavno je, ali mnogi izbegavaju da govore o tome da se nikada neće vratiti na ono stanje kakvo je bilo pre porođaja. To je jednostavna, neizbežna istina".

I, drage moje mame,sve to je zaista okej. Niste same u tome!