Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dileme mama koje doje: Šta ako beba zaspi tokom podoja?

Beba vam zaspi na grudima dok je dojite i zbog toga stalno brinete da li je dovoljno jela? Pročitajte kada je to normalno, a kada postoji razlog za brigu...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Dojite bebu tek nekoliko minuta, i vidite kako se njeno telo opušta i ona polako zaspiva. Iako je to veoma miran i divan trenutak, vi ipak brinete da li je beba jela dovoljno.

Sa zabrinutim majkama i pitanjima u vezi sa dojenjem svakodnevno se suočava Beti Mekmilan, savetnica za pravilno dojenje iz Otave.

Ona kaže da u većini slučajeva nema razloga za brigu i navodi situacije kada bi roditelji trebalo da se posavetuju sa pedijatrom.

Povezane vesti

Kada postoji razlog za brigu?

Mnoge bebe se "bore" da sisaju efektivno i prvim danima života, i često tokom dojenja zaspe čak iako nisu popile dovoljno mleka, jer se brzo i lako umore. To se najčešće dešava, kaže Mekmilan, kada majke gledaju na sat, a ne prate bebine potrebe. Bebe vole rutinu, ali ne po svaki cenu, tako da vodite računa da ne ćekate poslednji trenutak za podoj pred vreme za spavanje.

Roditelji često i pogrešno veruju da beba zaspi onda kada je sita, međutim to ne mora da bude pravilo, neke bebe mogu da sisaju efektivno pet minuta, i da se najedu, dok druge mogu da sisaju i dvadeset minuta, a da ostanu gladne.

Beba se najela (ili će se najesti) ako:

- Je započela dojenje širom otvrenih očiju, fokusirana.

- Nakon kratkog perioda brzog sisanja idalje čujete da guta mleko.

- Su vaše grudi nakon podoja osetno mekše i ispražnjenije.

- Je zaspala opuštena, sa otvorenim šakama i rukama blago opuštenim. Ukoliko je zaspala stisnutih pesnica i deluje napeto, verovatno je još uvek gladna.

Povezane vesti

Ukoliko primećujete da beba zaspiva, a mislite da nije uzela dovoljno mleka probajte sledeće:

- Promenite dojku, i tokom premeštanja blago razbudite bebu pevanjem, štipkanjem ili poljupcima.

- Palcem i kažiprtsom nežno pritisnite ivice areola kako biste podstakli mleko da krene, a vašu bebu da aktivnije guta.

Mnoge majke smatraju da beba ne treba da zaspi na njihovim grudima, nego sama u krevecu. Zbog toga kada vide da beba počinje da zaspiva, one je odvajaju od dojke i spuštaju u krevetac. Takođe, postoji uvreženo mišljenje da beba će beba zaspati onda kada se najede, što ne mora da bude tačno. Kada majke postupaju po navedenim uvrenjima, često spuste u krevetac bebu koja se nije dovoljno sisala. 

Ako smatrate da beba treba da da zaspi u svom krevecu, pokušajte to na neki drugi način, ali nemojte je odvajati od dojke. Mnogo je bolja opcija da babu malo razbudite, promenom dojke ili poljupcima, kako biste bili sigurni da se najela. 

Povezane vesti

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica