Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vežbe odmah nakon porođaja? Stručnjaci upozoravju da to nije baš dobra ideja

Skoro sve žene žele da odmah nakon porođaja vrate liniju koju su imale pre trudnoće pa se veoma često dešava da pre vremena počnu sa vežbama koje mogu da opterete njihovo postporođajno telo.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Novopečenim mamama se savetuje da ne žure sa vežbama u prvih šest meseci nakon porođaja kako bi se zaštitile od inkontinencije i drugih problema intimnih organa.

Naime, stručnjaci kažu da žene očajnički žele da vrate figuru koju su imale pre porođaja i zbog toga prerano počnu naporno da vežbaju i tako opterećuju oslabljene mišiće abdomena, karlice i trupa.

Povezane vesti

"Mnogi ne shvataju kakve posledice ih čekaju ako ne puste da se telo oporavi nakon porođaja", izjavila je Emma Brokvil, fizijatar za žensko zdravlje koja se specijalizirala u području postnatalnih vežbi.

"Ne prođe ni nedelja dana da ne radim sa barem jednom ženom koja se povredila zbog vežbanja visokim intenzitetom i prebrzo nakon trudnoće i porođaja", otkrila je Brokvel.

"Trčanjem preopterećujete organe karlice, a to može dovesti do prolapsa vagine, bešike ili creva, odnosno spuštanja organa, što će uzrokovati problem mesecima, ako ne i godinama", kaže.

Povezane vesti

Zbog toga Brokvel upozorava kako nijedna žena ne bi smela da vežba dok se telo potpuno ne oporavi.

"Neke žene imaju potrebu da brzo smršaju jer su videle u časopisima da je to pošlo za rukom poznatim ličnostima", dodaje Brokvel.

Ključni problem je u tome što se neke žene osećaju dobro i misle da im je telo spremno za trening.

"Svaka trudnoća, bez obzira na metodu porođaja, stvara pritisak na područje karlice, odnosno mišiće koji štite organe", upozorila je.

Svaka novopečena majka mora posetiti ginekologa šest nedelja nakon porođaja radi kontrole, a pre toga ne bi smela izlagati telo nikakvom naporu.

Povezane vesti

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica