Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mihaelisov romb - detalj na telu koji otkriva da se porođaj približio (FOTO)

Stručnom oku babice biće potreban samo jedan pogled na zadnjicu trudnice da zna da li se beba spustila i da li je spremna za porođaj.

 Izvor: Foto: Profimedia

Isto će tako stručno oko lekaraa već na prvi pogled, opet na zadnjicu trudnice, oceniti širinu karlice, ali i da li se sprema beba možda na prevremeni porođaj.

Ako niste nikada čuli za njega, vreme je da upoznate još jedan važan deo ženskog tela, a to je Mihaelisov romb. 

To je područje koje se pojavljuje na dnu kičme. Trebalo bi da ima gotovo jednake stranice, a na osnovu njegovog izgleda može se naslutiti da li imate normalnu karlicu, "normalnu" za normalan vaginalni porođaj ili je ona pak preuska, što bi značilo da ćete verovatno završiti na carskom rezu. 

Povezane vesti

Romb je smešten u samom dnu kičme, a oivičen je s četiri tačke - gornja je udubljenje između poslednjih lumbalnih i prvih sakralnih pršljenova, tačke levo i desno su mesta zadnjih delova crevne kosti, a donja gornja ivica analnog nabora. 

Ako je romb pravilan, pravilna je i karlica, a ako je njen oblik izmenjen, to bi trebao biti jasan pokazatelj različitih dijagnoza. 

Povezane vesti

Odnosno, ako su gornje stranice romba kraće, kaže se da je reč o rahitičnoj, odnosno plitkoj karlici, a ako je romb uzak i izdužen, smatra se da je karlica sužena. Ako je pak jedna strana duža od druge, to se naziva koso izduženom karlicom i praktično svaki oblik koji nije "normalan" može biti pokazatelj širine karlice, kao i jasan znak lekarima da bi trudnicu možda trebalo pripremiti na carski rez. 

Međutim, čak ni očito uska karlica ne mora nužno značiti da beba neće moći da se spusti u porođajni kanal, jer upravo taj romb omogućuje telu trudnice da se još bolje pripremi za porođaj, pa se čak i karlici daje mogućnost da se na vreme proširi. 

Zato što kičmeme kosti u trudnoći postaju gipke i fleksibilnije, čak ni lekari koji trudnici ustanove usku karlicu ne mogu sa stopostotnom sigurnošću da tvrde da bebina glavica na koncu ipak neće proći kroz nju. 

Povezane vesti

A ako prođe i kad prođe, babice će jednim stručnim pogledom, na područje iznad zadnjice, oceniti gde se trenutno nalazi bebina glavica. Bez vaginalnog pregleda. 

Uostalom, pogledajte i sami, vidite li i vi bebinu glavicu? 

The Rhombus of Michaelis rises as labor progressing towards the pushing phase. It is the result of the baby's head...

Posted by Human Birth Project on Friday, 28 July 2017
Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica