Ostvariti se u majčinskoj ulozi velika je promena za svaku ženu. Mnoge mame priznale su da im se život u sekundi promenio u trenutku kada su prvi put ugledale svoje mališane. Ukoliko ste se i vi tako osetili, osećaj vas nije prevario! Tokom trudnoće u ženinom mozgu dešavaju se određene promene. Te promene pomažu im da osećaju manji strah, anksioznost, poboljšavaju pamćenje i još puno toga.

Osim toga, kasnije vam oksitocin, hormon koji se oslobađa tokom porođaja i dojenja, pomaže da lakše podnesete sve te promene. Sve te promene u vašem mozgu pripremaju vas na najlepšu ulogu - ulogu mame. 

Dojenje je mnogo više od hranjenja bebe. To je veza između vas i bebe. Kada dojite povezujete se sa nekim na način na koji nikada do tada niste, a takođe se ponovo dešavaju velike promene u vašem mozgu, a evo i koje:

Bićete pod manjim stresom

Dok dojite oslobađate hormon oksitocin koji se još naziva i “hormon sreće”, a koji smanjuje nivo hormona stresa u krvi. U jednoj studiji učestvovalo je 10 mama koje doje i 10 onih koje ne. Naučnici su otkrili da su mame koje su dojile bile pod manjim stresom. Još jedna studija pokazala je da majke, bilo da doje ili samo drže svoje bebe, ne osećaju nimalo stresa. 

Nećete osećati strah

Amigdala je deo mozga odgovoran za ispoljavanje i doživljavanje emocija, a naziva se još i “centar straha”. Istraživanje je pokazalo da oksitocin smanjuje aktiviranje amigdale, što znači da pomaže pri smanjenju straha i uznemirenosti. Blokira osećaj straha i čini da majke budno paze na svoju decu i da se u slučaju opasnosti „ne parališu“. Ovo bi mogla da bude dobra vest za mame koje doje, budući da one svakodnevno oslobađaju oksitocin.

Poboljšaće vam se socijalne i emocionalne veštine

Utvrđeno je da oksitocin poboljšava socijalne veštine, a posebno je odgovoran za pamćenje srećnih trenutaka i lica. Zahvaljujući njegovom lučenju bićemo otvoreniji prema ljudima, pozitivniji.

Bićete osetljivijiji na bebin plač

Istraživanje je dokazalo da se u mozgu mame koja doji aktiviraju sedam polja kada beba počne da plače. Ovo pomaže mamama da bolje razumeju svoju bebu i njena trenutna osećanja, pa samim tim da odgovore i reaguju na pravi način.

Poboljšaće vam se pamćenje

Ukoliko vam se ranije dešavalo da često ne znate gde ostavljate stvari, tokom perioda dojenja nećete imati takvih problema. Dokazano je da oksitocin poboljšava pamćenje, pa ćete se verovatno sećati i svih trenutaka sa bebom.