Ma koliko porođaj bio težak i bolan, ništa se ne može meriti sa osećajem kada prvi put ugledate svoje čedo. Međutim, svakako bi trebalo da se pripremite, kako vas neke stvari ne bi iznenadile. 

Evo šta možete da očekujete, ali ne brinite ništa nije tako strašno i trajno:

Porođaj se ne završava rođenjem deteta

Kada najzad vaša beba ugleda svetlost dana, to ne znači da je napornom guranju došao kraj. Još malo ćete morati da se pomučite kako biste izbacili i posteljicu. Ali, ne brinite, to je mnogo lakše i brže od izlaska bebe.

Termini rođenja nisu pouzdani

Iako je trudnoća najlepše iskustvo, mnoge žene ipak jedva čekaju da se ona završi, zato sa nestpljenjem gledaju u kalendar i broje dane do termina kada je doktor rekao da treba da se porode. Međutim, ne nadajte se previše, samo pet odsto mama rodi svoju decu baš onog dana koji je predviđen.

Epidural nije garancija da će porođaj biti bezbolan

Ako ste se odlučili za epidural, trebalo bi da znate da to ne znači sto odsto da ništa nećete osetiti. Bol možda nećete osetiti u stomaku, već na nekom drugom mestu. Obratite se svom lekaru ukoliko osećate da su kontrakcije jako bolne, ali svakako znajte da vaše telo ne mora da bude u potpunosti utrnulo ako ste primili epidural.

Pre epidurala ne biste smeli da jedete i pijete

Porođaj je sam po sebi težak, a ako se porađate praznog stomaka, onda je svakako još teži. Zato bi  pre nego što odete u bolnicu trebalo da imate obilan obrok.

Moguće je da ćete se tokom porođaja ukakiti

Ovo je nešto što se dešava mnogo češće nego što žene zaista priznaju. Ako vam se dogodi, ne treba da se osećate postiđeno, jer to nije nešto što lekari nisu već videli.

Benina koža nakon rođenja može biti lepljiva

Mnoge bebe u trenutku rođenja izgledaju kao da su prekrivene istopljenim sirom, ali nemate razloga za brigu - njena koža ne otpada i neće ostati takva.

Bebe mogu da budu vrlo dlakave

Kada se vaša beba rodi nemojte da se uplašite ako ima više dlaka nego što vi smatrate da je normalno. Mnoge bebe imaju tamne dlačice po rukama, leđima, ramenima... Ali i one će nestati.

Oblik bebine glave će se promeniti

Ukoliko je beba rođena prirodnim putem, kosti njene glavice će se prilagoditi vaginalnom kanalu, pa će joj glava delovati pomalo jajasto, ali nakon par dana sve će se vratiti u normalu.

Pre odlaska iz porodilišta dobićete masažu

Pre nego što sa svojom bebom napustite porodilište, babica ili lekar će vas izmasirati, ali ta masaža može da bude prilično gruba, jer se mora utvrditi da li ste prestali da krvarite.

Dobićete posebne gaćice

Kući ćete možda otići u posebnom donjem vešu, tačnije pelenama za odrasle. Ovo se dešava samo u pojedinim bolnicama, a razlog je krvarenje koje kod nekih žena može da traje i šest nedelja nakon porođaja.

Bebin pupak će izgledati čudno

Pupak nije uvek slatka mala rupica. Pupčana vrpca se vezuje odmah po rođenju, ali delić ostaje sa spoljne strane i trebaće neko vreme da skroz otpadne.