Operacijom izveden porođaj, carski rez, nosi mnoge rizike, pa opet su nekim porodiljama predrasude i strah od bola razlog da uprkos svemu maštaju o ovakvom porođaju. Bez obzira na upozorenja lekara, i dalje vlada mišljenje da je takav način porođaja komforniji, bolji i bezbolniji za porodilju. Gotovo svi ginekolozi, međutim, slažu se da je carski rez nužno zlo i da je daleko od bezbolnog.

Mogući rizici

"Porođaj carskim rezom svakako nije udobniji i lakši. Posle njega žena nekoliko dana trpi bolove, jer joj je sečena materica, pomerana bešika, boli je šav od operacije. Potrebno je da bude pod budnim okom medicinskog osoblja. Tri dana prima infuziju, ne može da jede zbog opasnosti od paralize creva. Kod žena operisanih carskim rezom veći je i rizik od embolije, a češće su temperatura i infekcija. Mnogo veći problem je ako se zagnoji rana od carskog reza nego rana od epiziotomije, reza na međici, kojim se olakšava prirodni porođaj. A jedan carski rez povećava šanse da svaka sledeća beba bude rođena na isti način", tvrdi dr sc. med. Mima Fazlagić.

U kojim slučajevima se obavlja?

Pored upozorenja lekara, procenat obavljenih carskih rezova ipak raste i daleko je veći od 15 odsto, koliko preporučuje Svetska zdravstvena organizacija. Kod nas se svaka četvrta, a u Americi čak svaka treća žena porodi na ovaj način.

"Za carski rez se lekar odlučuje i tokom samog porođaja ako prirodni porođaj ne napreduje, ako bebi nije dobra rotacija, ili počnu da padaju „tonovi” (otkucaji srca). Takođe, carskim rezom se završava porođaj ako beba pati, a znak je zelena plodova voda. Hitan carski rez se radi i ako je ugroženo zdravlje majke, ako se prevremeno odlubi posteljica ili dođe do eklampsije, komplikacije povišenog krvnog pritiska", objašnjava dr Mima Fazlagić. Lekari se slažu da je strah od prirodnog porođaja i bola pomalo precenjen, jer danas postoje načini da se porođaj obezboli – pravilnim disanjem, masažom, porođajem u kadi i sve popularnijom periduralnom anestezijom.

Veća smrtnost

"Carski rez ne boli, ali kada se porodilja probudi, bol koji oseća isti je kao i kada se izvadi materica. Smrtnost žene je deset puta veća nego kod prirodnog porođaja. U najčešće komplikacije spadaju krvarenje, visoka temperatura, infekcije materice i urinarnog trakta, kao i paraliza creva zbog anestezije. Postoji i rizik od tromboembolije", upozorava dr Fazlagić.

ZA

- Blizanačka trudnoća,

- nesrazmera između veličine ploda i širine karlice,

- kada beba kreće da izlazi karlično,

- nepravilan srčani ritam,

- nedostatak kiseonika kod bebe,

- odvajanje posteljice i placente,

- kada porodilje imaju patološki strah od bola.

PROTIV

- Češći respiratorni problemi kod beba,

- bebe se zbog anestetika sporije adaptiraju,

- povećava se rizik za nastanak tromboze i infekcija spoljnih i unutrašnjih rezova,

- problemi s laktacijom,

- otežano dojenje i uspostavljanje prvog kontakta s bebom,

- oporavak traje duže,

- otežano oslobađanje masnih naslaga u području ispod reza,

- nije dobar izbor ako želite više od dvoje dece.

Upozoravajuća statistika

Varijacije u stopama rađanja carskim rezom u zemljama Evrope su velike, što pokazuje da su podeljena mišljenja o tome koji način porođaja je najbolji. Procenat trudnica koje se porode carskim rezom je oko 20-25 odsto kod nas, i raste tokom godina. U Velikoj Britaniji jedna od četiri bebe rođena je carskim rezom, na Kipru taj procenat iznosi 52 odsto, a u Švedskoj 17 odsto. Studija koja je uključivala 26 evropskih zemalja objavljena je u časopisu BJO. Istraživanje, koje su predvodili istraživači sa Univerziteta u Londonu, pokazalo je da stopa porođaja carskim rezom u većini zemalja EU kontinuirano raste. 

PageBreak

saveti-ginekologa-kada-je-carski-rez-neophodan

5 najčešćih pitanja o carskom rezu

Šta je to carski rez?

Carski rez (sectio caesarea) je hirurški zahvat pravljenja reza na trbuhu i na materici i porođaj vaše bebe kroz taj rez. Može biti planiran, kada se unapred zna da postoji nemogućnost vaginalnog porođaja, ili hitan, kada u toku porođaja dođe do komplikacija zbog kojih je suviše opasno završiti porođaj vaginalnim putem. Procenat trudnica koje se porode carskim rezom je oko 20-25 odsto kod nas, i raste tokom godina. Carski rez je operacija kojom se otvara trbušna šupljina, i zbog toga kao način završavanja porođaja nosi veći rizik po trudnicu od vaginalnog porođaja; veća je mogućnost pojave infekcije, jakog krvarenja, povreda unutrašnjih organa, tromboembolije… Takođe se duže ostaje u bolnici nego posle vaginalnog porođaja.

Kakva je priprema?

Vaš ginekolog će sa vama prvo obaviti razgovor da li je carski rez neophodan, i zašto. Treba da imate svu potrebnu dokumentaciju (lična karta, zdravstvena knjižica, krvna grupa i Rh faktor) i laboratorijsku pripremu. Pregledaće vas internista da bi se ustanovilo da li je vaše stanje takvo da možete da podnesete operaciju, a zatim anesteziolog s kojim ćete se dogovoriti kakvu vrstu anestezije možete dobiti (opšta anestezija, u kojoj spavate za vreme operacije, ili regionalna ,epiduralna ili spinalna, analgezija gde ste budni za vreme operacije. U SAD-u preko 95 odsto carskih rezova obavlja se u regionalnoj anesteziji. Kod nas je taj procenat znatno manji, ali raste iz godine u godinu. Pre operacije postavi se kateter u mokraćnu bešiku, dobijate anesteziju i operacija počinje.

Na koji način se izvodi?

Postoji više tehnika kojima se obavlja carski rez. Danas, većina operatera radi horizontalni rez na koži (tzv. bikini rez), dok se uzdužni rez radi samo kod izuzetno hitnih slučajeva ili kada se očekuju komplikacije. Nakon presecanja kože, presecaju se po slojevima tkiva do materice, uz razmicanje prednjih trbušnih mišića. Na materici se pravi poprečni niski rez, prokidaju plodovi ovojci i vadi dete, koje se predaje babici i pedijatru. Odmah nakon obrade novorođenčeta i pregleda pedijatra, ženama kojima se carski rez radi u regionalnoj anesteziji pokazuje se dete. Kod žena kojima se carski rez radi u opštoj anesteziji, dete se obradi, pregleda i odnosi na odeljenje za novorođenčad. Sledi vađenje posteljice, pregled, polako se zatvara materica i prednji trbušni zid po slojevima. Nakon završetka operacije, porodilja se premešta na odeljenje intenzivne nege.

Kakav je carski rez kod blizanačke trudnoće?

Carski rez se, u suštini, ne razlikuje kod jednoplodne i blizanačke trudnoće. Prisutan je veći tim lekara i babica, zbog prihvatanja dva deteta, ali je ostalo uglavnom isto.

Kako izgleda ožiljak posle carskog reza? Najčešće se danas kod carskog reza radi horizontalni rez na trbuhu. Prvih nekoliko dana rez je blago iznad nivoa kože, nešto tamnije boje nego okolna koža, a može postojati blago crvenilo ivica rane. Dužina reza je obično do 15-ak centimetara, ali je njegova postavka nisko, iznad pubične kosti i ispod nivoa gaćica ili kupaćeg kostima, tako da se neće primetiti na plaži. Tokom prvih nekoliko meseci ožiljak polako bledi, stapa se sa bojom okolne kože, mada se kod nekih žena može javiti tzv. keloid, jače razvijeni ožiljak, kada je on iznad nivoa kože, zadebljan, često tamnije prebojen.

Tekst: Žaklina Milenković