Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Iskustva porodilja: Da li ste i vi osetile drhtavicu tokom porođaja?

Iako se trudnice trude da saznaju što više detalja u vezi sa porođajem, ljudsko telo je nepredvidivo i uvek može da nas iznenadi. Pročitajte šta je prilikom porođaja iznenadilo blogerku Rebeku Gruber…

  Izvor: Foto: Shutterstock

Na sve moguće načine sam se pripremila za porođaj - čitala knjige, išla na časove, razgovarala sa prijateljicama - ali ipak nisam otkrila sve...

Neposredno pred polazak na carski rez bila sam samouverena i puna očekivanja. Znala sam koji su delovi procedure i  koliko bi trebalo da traje. Znala sam i gde će posle da odnesu dete, kako bi moj muž mogao da ode da ga vidi čim napusti porođajnu salu. Ali kada je moj sin došao na svet, došla je i "ona" - drhtavica!

Povezane vesti

Niko me nije upozorio da to može da se desi. I to nije bila samo neka vrsta jeze koja brzo prođe kroz telo, nego prava, nekontrolisana drhtavica. Neiskusnom posmatraču izgledala bih kao da imam napad epilepsije. 

Iskreno, nisam zapamtila mnogo. Verovatno sam bila pod dejstvom endorfina koji je sve izbrisao iz mog pamćenja, ali znam da nisam mogla normalno da izgovorim rečenicu jer su mi zubi jako cvokotali. Čitava “situacija” verovatno je trajala oko sat vremena.

Povezane vesti

I kao što sam rekla, ne bih je ni zapamtila da se nije ponovila kada sam se porodila sa drugim sinom. Drugi put, iako sam imala zakazan carski rez, i znala šta može da me očekuje, verujući da mogu to da kontrolišem, moje telo je imalo drugi plan.

Povezane vesti

Nakon što sam dobila spinalnu anesteziju i legla na porođajni sto, počela sam da osećam da mi je hladno. Zamolila sam osoblje u sali da poveća temperature, kada mi je muž rekao da je u prostoriji veoma toplo, šta više, da se on znoji. Pre nego što sam stigla da izgovorim bilo šta, drhtanje je počelo, i nisam mogla da se iskontrolišem. Da li su su bili u pitanju nervi (jer nekada je gore kada znate šta može da vas očekuje) ili sporedni efekat lekova protiv bolova, nikada neću saznati, ali zahvaljujući brižnom anesteziologu, gornji deo mog tela bio je prekriven toplim ćebetom. Izgledala sam kao da je oko mene ledeno doba, ali mi je bar bilo ugodno i toplo tokom operacije. 

Povezane vesti

Ali čim sam svog drugog sina uzela u naručje, drhtavica je bila poslednje o čemu sam razmišljala. 

Kako god, imajte i drhtavicu na umu kada razmišljate o svom porođaju. Ona je stvarna, dešava se često i normalna je. Ona je deo oporavka (ili u mom slučaju pripreme) tela za porođaj i, ako nije praćena temperaturom, nemate razloga za brigu. Ako ništa, vaša beba će imati veoma interesantan prvi podoj, a ta situacija će vas kasnije u životu sigurno nasmejati.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica