Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Priča jedne mame: Šta se zaista dešava sa telom nakon porođaja!

Magazini su često preplavljeni fotografijama poznatih mama koje izgledaju savršeno nakon samo nekoliko nedelja od porođaja. Ali, za većinu mama, to je daleko od istine…

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kako godine prolaze, prirodno je da se naše telo menja. Kod žena je ovo posebno izraženo tokom trudnoće, kada se telo za veoma kratko vreme suočava sa brojnim promenama. Ipak, one nisu tako strašne, pogotovo kada na vreme saznate kako možete da umanjite njihovo loše dejstvo.

Poznata američka glumica, koja se prošle godine porodila i dobila dečaka, nakon porođaja je iskreno progovorila o svom telu u intervjuu za magazin "Shape".

"Slike koje vidite u magazinima urađene su tako da uhvate najbolje uglove, i, uveravam vas, osvetljenje je vrlo blagonaklono. A zapravo, ja sam majka i izgledam kao majka", priznala je tada Vajldova.

Urednica portala "Youbeauty", mama blizanaca i autorka brojnih tekstova o majčinstvu, Rejčel Bender, inspirisana upravo Olivijinim intervjuuom odlučila je da otkrije kakve promene se zapravo zaista događaju telu nakon drugog stanja:

Vagina će izgledati drugačije

Posle vaginalnog porođaja može se desiti da osetite jak bol, naročito ako je vagina povređena ili ste prošli kroz proces episotomije. Hilda Hačerson, profesor akušerstva i ginekologije na Univerzitetu Kolumbija, kaže: " Može se desiti da vagina nikada neće biti iste veličine kao pre, ili vam neće pružiti isto zadovoljstvo." Važno je da znate da vaginalnim porođajem vaša vagina neće zadobiti nikakve posledice. Ako se raširi, ona će se vratiti u prvobitno stanje. Za to su posebno dobre Kegelove vežbe kako biste na najbrži način podstakli njen oporavak.

Seks će biti bolan u početku

Možda će vam doktor reći da slobodno možete da imate seks nakon šest meseci od porođaja, ali to ne znači da je vaša vagina spremna. Skoro 9 od 10 žena je potvrdilo da je praktikovanje prvog seksa nakon porođaja mnogo bolelo, čak i mesec dana kasnije od predviđenog rokla, otkrila je jedna studija iz 2015. godine. 

Bolan seks nije zaobišao ni one žene koje su su porodile carskim rezom. Studija je pokazala da su obe grupe majki doživljavale bolne odnose čak i posle 18 meseci nakon porođaja.

Najčešći uzrok toga je dojenje, jer pad hormona estrogena u organizmu isušuje vaginu što izaziva bolan seks. Neprijatnost možete smanjiti korišćenjem lubrikanta.

Oslabljena bešika

Nemojte se iznenaditi ako vam se upropasti nekoliko pari donjeg veša. Kada pljunete, smejete se ili kijate, može se desi da “popustite” mokraću. To se obično dešava zbog pritiska koji se javlja kada nosite bebu, slično kao i kod vaginalnog porođaja koji može da oslabi mišiće karlice. Ova neugodnost obično nestaje kada se mišići u potpunosti oporave. 

Vaš stomak će biti opušten

Osim ako imate sreće pa posedujete elastičnu kožu koja se posle trudnoće uspešno vraća u prvobitno stanje. Kod većine žena stomak posle porođaja je mnogo mekaniji i mlohaviji, dok je koža slabija i nežnija nego ranije. Jednostavno je razumeti zašto se to događa. Pomislite samo koliko je mišića moralo da se razvuče kako bi se omogućio prostor za napredak i rast bebe. Stomak ne može biti nikada više isti. Posebne vežbe koje aktiviraju mišiće stomaka vam mogu pomoći da popravite stanje, ali budite sigurni da ne može izgledati kao ranije.

Vaše grudi se mogu smanjiti i opustiti

Tokom trudnoće, grudi se mogu uvećati od mleka. Ipak, na samom kraju, kada se budete porodili dolazi do njihove promene. Zapravo, tkivo na grudima može atrofirati i grudi se mogu smanjiti. Krajnji efekat su manje i spuštene grudi, ponekad sa strijama.

Vaša stopala će se proširiti

Možda imate nekoliko pari omiljene obuće od kojih ćete morati da se oprostite. Tokom trudnoće, ligamenti se opuštaju na celom telu, te se i vaša stopala šire. Ponekad se mogu povećati i za jedan ili dva broja, i mogu ostati takva. 

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica