Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kengur efekat korisniji i dugotrajniji nego što smo mislili!

Za mame prevremeno rođenih mališana stižu dobre vesti – i u desetoj godini detetovog života primetni su rezultati kontakta kože uz kožu. Otkrijte sve prednosti ove metode.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Ukoliko držite bebu pripijenu direktno uz svoju kožu svakog dana, značajno utičete na njen razvoj, smatraju zagovornici teorije o „kengurskom zagrljaju“. Međutim, ranije se verovalo da su rezultati ovakve vrste bliskosti kratkoročni, iako veoma efektni, ali je nedavno sprovedeno istraživanje pokazalo da se i kod mališana starih deset godina primećuje njeno blagotvorno dejstvo.


VIŠE: Kengur efekat: Zbog čega je važan prvi zagrljaj mame i bebe

U ovoj studiji su učestvovale 73 mame, koje su zamoljene da svakog dana, u periodu od dve nedelje, makar jedan sat provedu držeći na grudima svoju bebu – bez gornjeg dela odeće, kako bi kontakt bio potpun i direktan. Jednu grupu su, dakle, činile ove bebe, a drugu 73 prevremeno rođena mališana, čiji su dani prolazili u inkubatoru.

Deset godina kasnije, pokazalo se da deca koja su imala ovakvu vrstu kontakta s majkom nakon svog rođenja spavaju bolje od dece iz druge grupe, kao i da im nervni sistem funkcioniše bolje.

VIŠE: Novi način za zbližavanje s bebom

„Ovakav kontakt između mame i njene bebe u neonatalnom periodu ima povoljan uticaj na fiziologiju stresa i kontrolu ponašanja u različitim epohama detetovog razvoja“, ističe Rut Feldman, profesorka psihologije na izraelskom Univerziteta „Bar Ilan“.

Lekari smatraju je kengur metoda toliko delotvorna jer pomaže prevremeno rođenim bebama da u toplini majčinog tela i sjedinjavanju s njom zagrljajem nastavljaju da se razvijaju kao da nisu došle na svet pre roka.

Uz sve to, autori studije napominju da majke koje su na ovaj način uspostavljale kontakt sa svojom decom danas imaju dublji i brižniji odnos s njima.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica