Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Postporođajna despresija može da se spreči?

Britanski lekari otkrili su gen koji dovodi do postporođajne depresije i napravili rani test koji ukazuje na mogućnost ove pojave kod mladih mama.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Jednostavan test krvi, koji bi koštao desetak funti, mogao bi u budućnosti pomoći u ranom otkrivanju rizika za pojavu postporođajne depresije. Zahvaljujući tome, trudnice koje imaju predispoziciju za razvoj ove bolesti mogle bi na vreme započeti lečenje i ublažiti ili sprečiti njen razvoj nakon porođaja.

Prvo svetsko istraživanje o povezanosti gena sa postnatalnom depresijom sproveli su naučnici sa britanske univerzitetske klinike "Coventry and Warwickshire NHS Trust".

Povezane vesti

Studija u kojoj je učestvovalo 200 žena i koja je objavljena 3. juna 2013. godine u Žurnalu psihijatrijskih istraživanja, pokazala je da dva molekularna 'potpisa' u genima povećavaju rizik od postporođajne depresije do pet puta. Ove genetske promene mogle bi na vreme biti dijagnostifikovane zahvaljujući jednostavnom skrining testu.

"Postporođajna depresija se razvija uglavnom četiri do šest nedelja nakon rođenja deteta. Rezultati istraživanja kažu da promene u nivou estrogena u ovom periodu, čine ženu osetljivijom na hormon stresa, kortizol.

Ne zanemarujte simptome postporođajne depresije, već popričajte sa nekim o tome – sa babicom, lekarom opšte prakse, prijateljima ili porodicom

Testom se mogu utvrditi genetske varijacije koje omogućavaju da se ispravi hormonska neuravnoteženost. Ukoliko bi se sistem automatizovao, ovaj test bi mogao koštati svega 10 funti", izjavio je za Skaj njuz profesor Dimitris Gramatopulus, vođa ovog istraživanja.

"Utvrdili smo da ukoliko postoji mogućnost rizika postporođajne depresije, možemo uspešnije da je lečimo uvođenjem  mera za njeno sprečavanje ili zaustavljanjem procesa same bolesti", dodao je profesor  Gramatopulus.

Naučnici se nadaju da će se testovi dodatno ispitati,  kako bi mogli biti spremni za upotrebu u sledećih pet godina.

Povezane vesti

Ova vrsta depresije je veoma česta, ali problem je rešiv. Majke bi trebalo da traže pomoć kako ništa ne bi narušilo njihov odnos sa bebom. Postoji više načina za lečenje ovog stanja, kao što su  kognitivno-bihejvioralna terapija ili anti-depresivi koji su bezopasni za uzimanje u period dojenja. Sve dok ne dobiju terapiju žene i ne znaju koliko su se loše osećale.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica