Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lažni i pravi znaci porođaja

"Kako da znam da li je porođaj počeo", jedno je od pitanja koje muči buduće mame. Naučite da razlikujete pravi od lažnog porođaja, uz pomoć teksta koji sledi...

  Izvor: Foto: Thinkstock

Nakon redovnih pregleda u devetom mesecu, većina lekara saopšti trudnicama da je sve u redu. Dajući im uput za porodilište, kažu im da idu u bolnicu kada počne porođaj. Srećne što su uspešno iznele trudnoću do kraja, buduće mame zadovoljne odlaze kući, ali uskoro sebi postavljaju pitanje: „Da li ću prepoznati pravi trenutak za polazak u porodilište? Da ne budem jedna od onih koja se porodila u taksiju, ili u parku ispred bolnice?“. To pomisli većina žena.

U iščekivanju pravog trenutka

Zbog ovih strepnji, koje često prerastaju u strahove, trudnice često i na najmanju promenu koja bi mogla da ukazuje na početak porođaja, kreću u bolnicu. Nakon pregleda na prijemnom, lekari ih uglavnom vraćaju kući. Ili, ako su preterano uznemirene, šalju ih na odeljenje, gde ostaju i po nekoliko dana, iščekujući početak porođaja. Obe situacije su dodatna frustracija za trudnicu - što, svakako, treba izbeći ako je moguće, jer sam porođaj zahteva puno energije, koju ne treba trošiti uzalud.

U okviru psihofizičke pripreme za porođaj, posebna pažnja se posvećuje prepoznavanju pravog trenutka za polazak u porodilište.

Karakteristike pravih porođajnih kontrakcija:- javljaju se u pravilnim vremenskim intervalima, koji se vremenom skraćuju - intenzitet je sve jači, sve su neprijatnije kako vreme odmiče- traju 40 do 60 sekundi- ne prestaju, bez obzira na promenu položaja ili aktivnosti- osećaju se u donjem stomaku, gornjem stomaku, krstima, ili se iz krsta šire ka donjem stomaku- nekada su praćene dijarejom (prolivom), pa mogu da liče na probavne smetnje- dolazi do ispadanja krvavo-sluzavog čepa- praćene su prskanjem vodenjaka

Trudnice koje iz nekog razloga nisu uključene u ovaj program, mogu da se uz pomoć popularne literature o trudnoći i porođaju informišu o lažnim i pravim znacima za početak porođaja.

Beba se spustila

Jedna od misterija koju medicina još uvek nije razrešila, jeste šta zapravo pokreće porođajni mehanizam. Pre svega, organizam luči određene supstance, koje dovode do pojave materičnih kontrakcija. Zatim, sama beba svojom aktivnošću u određenom momentu učestvuje u porođaju. Sa treće strane, posteljica svojom funkcijom doprinosi početku porođaja. Sva tri faktora utiču na svoj način, ali kako nije moguće utvrditi koji je prvi, nemoguće je i predvideti kako će porođaj da počne.

Prva očigledna promena koju trudnica uočava početkom devetog meseca, jeste spuštanje bebe. To se manifestuje povećanim pritiskom materice na bešiku, što otežava zadržavanje mokraće. Nekada je  propraćeno oštrim bolovima u predelu prepona ili vagine, što neke žene uplaši, pa pomisle da je počeo porođaj. Lepša strana ove pojave jeste olakšano disanje.

Promene na grliću

Promene na grliću materice, koji se pred porođaj skraćuje i otvara, dovode do pojave sluzi sa sukrvicom (radi se o pucanju sitnih kapilara) na vešu, i to u tragovima. Osim ako nema obilnijeg krvarenja, to za prvorotke nije znak za odlazak u porodilište. Ispadanje krvavo-sluzavog čepa nagoveštava porođaj, koji će da usledi - možda za dva sata, za 24 sata, ili tek za dva dana. Svakako, treba ostati kod kuće dok se ne pojavi još neki od pravih znakova za porođaj.

Povezane vesti

Kod žena koje su se već porađale, proces izravnavanja i otvaranja grlića materice se odvija istovremeno, pa je pojava krvavo-sluzavog traga na vešu signal za odlazak u bolnicu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica