Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uspešno dojenje: 5 saveta za bolju laktaciju

Ukoliko nastupi kriza u proizvodnji mleka, nemojte da se obeshrabrite - postoje prirodni načini da je podstaknete i obezbedite dovoljnu količinu hrane za svoju bebu.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Majčino mleko je najkvalitetnija hrana za bebu i sredstvo prevencije od mnogih bolesti. O količini i kvalitetu mleka majka treba da počne da razmišlja još tokom trudnoće, pa čak i pre nje. Priprema organizma za kvalitetnu laktaciju podrazumeva, između ostalog, i detoksikaciju kroz pravilnu ishranu. Naime, ukoliko je „opterećen“ konzumiranjem štetne hrane, hroničnom opstipacijom (zatvorom) i kiselom pH krvi, velika je verovatnoća da će pre ili kasnije doći do problema sa laktacijom.

1. Refleks lučenja mleka

Proizvodnja mleka i sisanje su povezani na neverovatan način, koji je samo čudotvorna priroda mogla da „osmisli“. Kada beba dodirne bradavice, nadražaji se prenose do mozga majke i izazivaju stvaranje prolaktina - hormona „zaduženog“ za proizvodnju mleka, i oksitocina - hormona koji je zaslužan za lučenje mleka. Osim toga, oksitocin podstiče regeneraciju materice nakon porođaja, što majke osećaju kroz učestale kontrakcije u postporođajnom periodu. Dakle, stvaranje mleka se reguliše detetovim potrebama, pa je stimulisanje dojki putem redovnog i pravilnog sisanja jedan od načina da se održi laktacija. Lučenje mleka podstiče i bebin plač, pogled na dete, toplota, psihička stabilnost majke.

2. Pušenje smanjuje količinu mleka

Suvišno je reći da je pušenje štetno, ali to ipak treba ponoviti svim ženama koje planiraju trudnoću, koje su već trudne, ili su se tek porodile. Važno je da budu jake i izbore se sa svojom lošom navikom, jer će na taj način učiniti mnogo za zdravlje svoje dece. Pušenje pre trudnoće smanjuje šansu za začeće, u trudnoći povećava rizik od anomalija ploda, a nakon porođaja loše utiče na celokupno zdravlje deteta, kao i na proizvodnju mleka. Nikotin kroz mleko dospeva u bebin organizam, pa se često kao posledica javlja mučnina, povraćanje, proliv. Dokazano je da majke koje puše i nakon porođaja, ranije prestaju da doje.

3. Ne zaboravite na unos tečnosti

Tokom dojenja, potreba za tečnošću se značajno povećava. Koliko vam je tečnosti potrebno, najbolje ćete sami da procenite na osnovu žeđi. Flaširana voda, čajevi (samo oni koji su dozvoljeni tokom dojenja), ceđeni sokovi od voća i povrća, jogurt, boza... preporučljivi su u ovom periodu. Klonite se zašećerenih i gaziranih sokova, ali i sokova sa oznakom da su bez šećera, jer sadrže veštačke zaslađivače. Kafu smanjite koliko je moguće.

4. Pivski kvasac pomaže

Iako naši stari znaju da kažu kako svaka dojilja treba da popije čašu piva dnevno da bi osigurala bebi dovoljnu količinu mleka, mnogo bolji i zdraviji izvor B vitamina predstavlja pivski kvasac. Osim kompleksa vitamina B, sadrži i druge vitamine, kao i minerale, belančevine, aminokiseline i ugljene hidrate, a za razliku od piva - ne sadrži alkohol.

5. Uzroci smanjene laktacije

Nepravilan položaj bebe prilikom sisanja često dovodi do toga da beba ne posisa dovoljno mleka, a smanjena stimulacija je jedan od uzroka loše laktacije. Zato se posavetujte sa babicom koji položaj je najbolji za dojenje, i kako beba treba pravilno da drži bradavicu. Dojite bebu na dva-tri sata, a noću ne bi trebalo da prođe više od četiri-pet sati između podoja. Loša i nedovoljna ishrana majke takođe može da smanji proizvodnju mleka. Izbegavajte davanje formula bebi u prvih nekoliko nedelja, i trudite se da prvo posisa svo mleko iz jedne dojke, pa je tek onda prebacite na drugu. Stres, koji se često smatra glavnim uzročnikom ovog problema, donekle može da ometa laktaciju. U principu, on samo na kratko smanjuje proizvodnju mleka, ali je ne zaustavlja u potpunosti.

Sandra Živanović

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica