Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 znakova prevremenog porođaja

Saznajte koji znaci mogu da ukazuju na prevremeni porođaj.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ukoliko porođaj nastupi pre 37. nedelje, tada govorimo o prevremenom porođaju. U tom slučaju se rađa nedonešeno ili nezrelo dete.

Da li postoje znaci koji mogu da upozore na prevremeni porođaj?

Postoje!

1. U prvom redu to su kontrakcije, koje se javljaju na svakih deset minuta u toku jednog sata. Važno je napomenuti da moraju da se mere sat vremena, jer kontrakcije postoje stalno, ali nemaju takvu učestalost i intenzitet - u tome je značajna razlika!

2. Prsnuće vodenjaka  je, takođe, važan znak koji se lako kontroliše pomoću uložaka.

3.Grčevi u malom trbuhu - podsećaju na menstrualne grčeve, a mogu da budu i stalni.

4. Osećaj pritiska u maloj karlici, često praćen stezanjem i bolovima u krstima ili kao grčevi u trbuhu, koji mogu da budu združeni sa dijarejom (proliv).

5. Nagla promena vaginalnog iscetka može da bude predznak neželjenog događaja, odnosno preranog porođaja.

U čemu je razlika između uobičajenih i porođajnih kontrakcija?

Svaka trudna žena zna da joj materica povremeno otvrdne, kao i da to nije bolno. Posle kraćeg vremena, opet je mekana. To su pripremne kontrakcije, tipa Brakston Hiks, jer materica "trenira" - da bi imala

Test za prevremeni porođaj U okviru istraživanja koje su sproveli naučnici sa Univerzitetskog koledža u Londonu, a čiji su rezultati predstavljeni na Međunarodnom kongresu Kraljevskog društva za ginekologiju i akušerstvo, otkriven je test koji pokazuje da li je prevremeni porođaj neizbežan. Testom se meri nivo proteina - fetalnog fibronektina, koji pomaže fetalnoj vrećici da se pričvrsti za matericu.

snagu za predstojeći porođaj. Takve kontrakcije su u priličnoj meri haotične: kako se pojave, tako nestanu, nema nekog pravila ili redosleda. Tu je ključna razlika! Kada se jave u pravilnim razmacima od deset minuta, jednakog su intenziteta i traju od jednog i po do dva minuta ili se, čak, pojačavaju - onda se verovatno radi o pravim porođajnim kontrakcijama. U tom slučaju (bez obzira da li im je vreme da se jave ili ne), neophodno je da se obratite ginekologu. Važna razlika između pripremnih kontrakcija i porođajnih jeste da li se grlić otvara ili ne. To može da se utvrdi jedino pregledom.

Kako sama trudnica može da proveri vrstu kontrakcija?

Najbolje je da u ležećem položaju prstima opipa matericu i utvrdi da li je mekana ili tvrda. Tokom kontrakcija, ceo trbuh postaje tvrd kao daska, a ne samo njegovi pojedini delovi, što sa rastom trudnoće postaje sve uočljivije.

  Šta treba učiniti kada se posumnja na početak porođaja?

Neophodno je kontaktirati ordinirajućeg ginekologa ili dežurnu službu. Kao prvo, ispraznite bešiku, zatim lezite na levi bok. Možete da presavijete podmetnut jastuk, da vam bude lakše kada ležite na boku. Sačekajte izvesno vreme, jer kontrakcije mogu da se smire. Izbegavajte da ležite na leđima, jer to može da pojača kontrakcije. Popijte nekoliko čaša vode, jer je poznato da dehidriranost može da izazove kontrakcije. Počnite da merite učestalost pojavljivanja kontrakcija, kao i njihovo trajanje, i obratite pažnju na njihov intenzitet. Sve to, da ponovimo, u toku jednog sata.

Kako postupiti kada se simptomi pojačavaju?

Bez odlaganja treba da se uputite u bolnicu, gde će se pregledom grlića utvrditi da li je porođaj u toku. Ukoliko je porođaj započeo, sledi odgovarajuća terapija, kojom će doktori pokušati da ga zaustave. Lekovi se daju oralno (tablete, pilule, dražeje), putem injekcija, ili intravenskom infuzijom. To zavisi od slučaja do slučaja.

Da li prevremeni trudovi uvek završavaju porođajem?

Srećom nije tako, mnogim trudnicama može da se pomogne. Uz odgovarajuće mere - poput izbegavanja fizičkih napora, ili strogog mirovanja, koje uključuje stalno ležanje u krevetu, moguće je produžiti trudnoću sve do zrelosti ploda.

Prim. mr. sci. dr Dragoslav Lekić, ginekolog-akušer

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica