Bol u dojkama se javlja kada beba počne da sisa i traje veoma kratko, ne tokom celog podoja. Obično prolazi čim mleko poteče - pa je, možda, iz tog razloga uvek manji, ili čak ne postoji u dojci koja je druga data u podoju. 

Šta izaziva bol?

Postoji više pretpostavki. Naročito zbog toga što kod nekih žena koža bradavica nije oštećena, dok je kod drugih vidno ogrubela, obično pocrvenela, sa malim naprslinama.

Najrazumnije objašnjenje je da se to dešava jer: beba snažno sisa bradavicu pre nego što mleko poteče. Tada bebina usta stvaraju pritisak, što je najverovatniji uzrok bola.

Kada bol prestaje?

Bol prestaje (pod uslovom da koža nije suviše oštećena) kada refleks izlučivanja mleka počne da deluje i mleko poteče. Beba lakše dobija mleko, pa ne mora da vrši tako snažan pritisak na bradavicu i areolu.

Radi se o normalnoj, prolaznoj pojavi kod većine majki. Međutim, bol u bradavicama može da nastane i iz drugih razloga (koji, takođe, mogu da se lako otklone): loša tehnika podoja, odnosno loše prianjanje bebe na dojku (beba gricka bradavicu i oštećuje je), potom upotreba sapuna i losiona koji isušuju kožu dojke, pojava gljivične infekcije u ustima bebe i na bradavicama majke. Ovo su, inače, često i uzroci pojave prskotina (ragada) na bradavicama, koje mogu da budu jako bolne.

Šta može da se učini kako bi se izlečile bolne bradavice?

Osnovno pravilo je: nastavite sa dojenjem!

1. Proverite tehniku podoja - da li je beba dobro postavljena na grudi. Važno je da ustima obuhvati što veći deo areole, ili celu areolu (zavisno od veličine), da ne vrši pritisak samo na bradavicu, da položaj majke bude dobar i udoban, da beba «ne visi» na dojci već da je priljubljena uz nju, da je stomakom i grudima okrenuta majci, da ne mora da okreće glavu kako bi došla do dojke, da bude pravih leđa, sa glavom lako zabačenom unazad - kako bi lakše gutala i disala.

2. Korisno je, takođe, da se menja položaj za dojenje:

- U sedećem položaju, na krilu.

- U sedećem položaju, a da su bebine nožice ispod vaše ruke, na strani na kojoj je dojite.

- Beba može, po potrebi, da bude oslonjena na jastuke, ili da  tokom noći leži pored vas.

Možete sami da uvežbate i druge položaje koji su udobni i za vas i za bebu.

3. Ako su dojke pre podoja prepunjene, potrebno je da ih malo  «izmuzete», kako bi beba mogla pravilno da prihvati dojku. Njoj je teško da prihvati prepunjenu dojku pa će, najverovatnije, u tom slučaju samo da gricka bradavicu, pošto je areola suviše napeta da bi je obuhvatila ustima.

4. Strah od bola, kao i stvarni bol mogu da odlože dejstvo refleksa izlučivanja mleka, što znači da će beba nastaviti snažno da sisa, a  bradavice će duže biti bolne. Pokušajte da podstaknete vaš refleks da proradi pre nego što bebu stavite na grudi - pripremama za podoj, pozitivnim mislima, ljubavlju prema bebi...

5. Bebu treba često da dojite. To će pomoći uspostavljanju refleksa izlučivanja mleka i omogućiti da mleko brže poteče. Beba neće biti previše gladna - što bi se dogodilo da je dojite samo u određeno vreme, i manje će da pritiska bradavicu i dojku pri podoju.

6. Nije potrebno da perete dojke i bradavice ni pre, ni posle podoja (najvažnije je da dobro operete ruke). Kada se kupate, operite ih toplom vodom, ali ne i sapunom, koji može da isuši kožu. Male kvržice, takozvane Montgomerijeve - oko areole, luče masnu tečnost koja održava kožu areole i bradavice mekom i elastičnom i štiti kožu od infekcije. Ako tu tečnost sperete sapunom, onda je  verovatnije da će koža biti bolna kada dojite bebu. Miris vašeg mleka, mada neosetan za spoljni svet, privući će bebu kada je stavite na grudi. Ako se nerado hrani, to bi mogao da bude odlučujući faktor u njenoj želji da sisa. Kreme i losioni vam, svakako, nisu potrebni.

7. Veoma je važno da bradavice budu što više suve. Vlaga produžava ranjavost, pošto je vlažna koža podložnija oštećenju. Posle podoja ih obrišite svojim mlekom i osušite na vazduhu - na suncu, pored otvorenog prozora - kada uslovi dozvoljavaju (ili, čak, fenom - kratkotrajno).

8. Uvek bebi prvo ponudite manje oštećenu dojku. Do vremena kada treba ponuditi bolnu, već bi trebalo da mleko dobro teče i da bradavica manje boli.

9. Ne uklanjajte eventualne kraste sa bradavica, one su deo procesa izlečenja.

10. Ako sve druge mere ne uspeju, neki stručnjaci savetuju upotrebu «veštačke bradavice» - gumenog štita preko bolne bradavice. Važno je da ga uredno čistite i koristite samo dok bradavica ne zaceli, jer proizvodnja mleka i uspostavljanje refleksa izlučivanja mleka zavise od stvarne stimulacije kože dojke, koju vrši beba.

11. Ako morate da prekinete bebu u sisanju, učinite to stavljajući vrh prsta u ugao njenih usana - da prestane uspostavljeni vakuum.  Ukoliko je naglo uklonite sa grudi, možete da povećate bol u bradavici.

Šta ako bol, i pored svih ovih mera, ne prestane?

Retko se dešava, ali bolna i oštećena bradavica može da prokrvari, a beba da proguta tragove majčine krvi (što može mnogo da zabrine majku, ako ih beba izbljucka). No, to je neškodljiva pojava, koja prestaje lečenjem oštećenja bradavice.

Ako bol u bradavicama traje tokom čitavog hranjenja, treba potražiti drugi uzrok. Najčešće je u pitanju infekcija koju uzrokuje gljivica Candida albicans, a koju beba iz svojih usta prenosi na majčine bradavice. Lečenjem treba da budu obuhvaćene i beba i majka (preparatima protiv gljivica - npr. Nistatin).

Ukoliko i pored svih postupaka naprsline (ragade) i bol u bradavicama duže potraju, biće neophodno da majka nekoliko dana  izmlaza mleko iz oštećene dojke i daje ga bebi kašičicom. Kada promena na bradavicama zaceli, treba vratiti bebu na dojku.

Najvažnije je da zbog bola pri podoju ne odustanete od dojenja. Bol sigurno prolazi, promene su izlečive, a prednosti   i zadovoljstvo koje imaju i majka i beba od dojenja su neprocenjive.

Savet za majke

Ukoliko i pored svih postupaka - naprsline (ragade) i bol u bradavicama duže potraju, biće neophodno da majka nekoliko dana  izmlaza mleko iz «oštećene» dojke i daje ga bebi kašičicom.

Prim. dr Milijana Simonović, pedijatar