Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Porođaj u vodi

Na koji način voda ublažava porođajne bolove i zbog čega veliki broj žena u svetu bira upravo ovu vrstu porođaja, saznajte u tekstu koji sledi...

  Izvor: Foto: ChameleonsEye / Shutterstock.com

Donošenje deteta na svet je najlepši događaj u životu svake žene. Međutim, neizbežni pratilac tog radosnog čina je bol...  Zahvaljujući napretku tehnologije, sve su uspešniji rezultati moderne medicine što se tiče obezboljavanja porođaja. Ipak, veliki broj žena širom sveta nije pobornik takvih, "veštačkih" metoda. One radije biraju prirodne načine za ublažavanje bolova, a jedan od njih je porođaj u vodi.   

Opuštanje u toploj vodi

Odavno je dokazano da topla voda pomaže mišićima da se opuste. Između ostalog, ima efekta i na ublažavanje kontrakcija, što značajno smanjuje stres prilikom porođaja. Jer, taj osećaj olakšanja omogućava ženi da se psihički opusti i postupa u skladu sa svojim kontrakcijama, a ne protiv njih. Međutim, dok je tuširanje i sedenje u toploj vodi rutinska priprema za porođaj u mnogim državama, sam porođaj u vodi nije dovoljno ispitan. Upravo je to razlog što se i dalje smatra neuobičajenom metodom.

Povezane vesti

Strahovi i dileme

Buduće mame su prilično radoznale kada se radi o porođaju u vodi, ali se, ipak, najčešća pitanja tiču njegove sigurnosti. Najveći strah je vezan za moguće davljenje deteta.

Šta treba da znate o porođaju u vodi

Buduće mame koje planiraju porođaj u vodi, moraju da znaju sledeće:Uslov je da budu otvorene bar pet centimetara.Osnovno pravilo je da se u vodu može ući samo ukoliko nema nikakvih problema u toku porođajnog procesa, kao ni potrebe da se beba prati na monitoru.Pre ulaska mora da se popije dosta vode, jer dehidracija može da izazove ozbiljne komplikacije. Ulazi se u sterilizovan bazen, napunjen vodom čija je temperatura 36 stepeni (kao što je i temperatura plodove vode).

No, činjenica je da bebe imaju urođen refleks koji sprečava da im voda uđe u pluća. Onog trenutka kada se beba rodi, njena glava se nežno vadi iz vode. Telo može da joj neko vreme ostane u vodi, dok glavica mora da bude na vazduhu, obrisana i suva.

Važno pitanje koje se vezuje za ovaj način porođaja jeste i izbacivanje placente. Može li da se to učini u vodi? Mišljenja su podeljena. Teoretski - postoje određeni rizici... Ipak, ukoliko se desi da je krvarenje nakon porođaja obilno, preporučuje se obavezan izlazak iz bazena.

Porođaj u kućnim uslovima

Pod uslovom da se oko porodilje nalazi pouzdan tim stručnjaka, porođaj na ovaj način je izvodljiv čak i u kućnoj atmosferi (na Internetu ima sajtova preko kojih može da se naruči oprema za ispunjavanje takvih želja). U tom slučaju je važno da soba bude adekvatno zagrejana, bez električnih instalacija u blizini vode. Poželjan je i termometar za merenje temperature vode, kao i puno toplih peškira za mamu i bebu. Ukoliko mama reši da napusti bazen - u bilo kojoj fazi porođaja, mora da postoji pripremljen prostor u sobi u kojem će se nalaziti sve što je neophodno za njeno dalje zbrinjavanje.

I mi imamo kadu za porođaj

Ipak, koliko god bio prilično lako izvodljiv, ovaj način porođaja nije uobičajen kod nas. U nekim zemljama, poput SAD, uveliko se primenjuje, dok je Bolnica za ginekologiju i akušerstvo KBC "Zvezdara" u Beogradu - jedina u našoj zemlji koje poseduje specijalizovanu kadu za porođaj u vodi.

Kada za porođaj je puna ventila kroz koje izlazi voda, što na ženu deluje opuštajuće, kao masaža. Dok joj voda masira stomak i leđa, trudnica sedi, držeći se za metalne ručke sa strane. Tokom njenog opuštanja u vodi, bebi se posebnim uređajem mere otkucaji srca. Ukoliko, ipak, dođe do toga da se porođaj odigra u vodi, beba se odmah nakon izlaska iz porođajnog kanala stavlja mami na grudi.

Za ovu vrstu porođaja nisu potrebni nikakvi specijalni uslovi. Korišćenje kade je bezbedno, besplatno, ne zakazuje se unapred, a tatama je dozvoljeno prisustvo. Dovoljno je samo da buduća mama to poželi.   

Važno je znati i da ima dovoljno informacija o porođaju u vodi - izdat je priličan broj knjiga, pokrenuti mnogi sajtovi (znanja se "sakupljaju" na osnovu iskustava sa raznih strana sveta). Osim toga, činjenica je da priroda zna šta radi, pa zbog toga treba uzeti ono najbolje iz nje.    

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica