Trudnice prolaze kroz brojne preglede i testove kako bi lekari utvrdili zdravstveno stanje ploda. Jedan od njih je i merenje nuhalnog nabora (NT), odnosno nakupljene tečnosti (limfe) u potkožnom tkivu nuhalne regije (zadnjeg dela vrata).

Radi se tokom redovnog ultrazvučnog pregleda između 11. i 14. nedelje trudnoće, a vrednosti koje su veće od normalnih mogu da ukažu na rizik od hromozomskih abnormalnosti (kao što je Daunov sindrom) ili urođene srčane mane. Ovaj test nije invazivna metoda, odnosno ne predstavlja nikakvu opasnost za bebu ili trudnicu.

Svaki fetus ima neku količinu tečnosti u tom području, ali je ona nešto veća kod fetusa sa potencijalnim hromozomskim abnormalnostima ili srčanim anomalijama.

Normalne vrednosti nuhalnog nabora su manje od 3 milimetra, a veće vrednosti mogu da ukažu na rizik od određenih bolesti. Povećan rizik ne znači nužno i dijagnozu hromozomskog poremećaja. Trudnice se u tom slučaju upućuju na dalja testiranja, odnosno na genetska testiranja (amniocenteza, biopsija horionskih čupica ili prenatalni neinvazivni test iz krvi majke).

Ultrazvuk, trudnoća
Shutterstock Ultrazvuk trudnice

Ako je rizik umeren, rade se dodatne ultrazvučne pretrage kako bi se procenili određeni anatomski parametri (prisutnost i dužina nosne kosti, frontomaksilarni ugao...)

Bitno je naglasiti da nalaz povećanog nuhalnog nabora ne znači nužno i dijagnozu neke bolesti, te da je potrebno ispitati i druge dijagnostičke metode.

(Yumama)