Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ultrazvuk u prvom i ranom drugom trimestru trudnoće

Nalazimo se u eri neinvazivne ultrazvučne dijagnostike u trudnoći. Tehnologije poput: 2D (Sono CT, X-Res, CPA), 3D i 3D real time - 4D, u velikoj meri omogućavaju otkrivanje nepravilnosti kod ploda, ali i određenih problema koji ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Brojne informacije mogu da zbune buduću majku - što se tiče odabira lekara i ordinacije, odnosno ultrazvučne dijagnostike. Naime, prednost da se bira lekar, ne znači da se uvek dobija optimalan ultrazvučni pregled ploda. Šta to, u stvari, znači?

Povezane vesti

Savremena ultrazvučna dijagnostika (koja koristi 2D, 3D i 4D tehnologiju) sama nije u stanju da otkrije urođene nepravilnosti ploda ako doktor za to ne koristi nove standarde ultrazvučnog pregleda. Kao primer može da posluži činjenica da srce ploda ne može da se pregleda samo na osnovu četvorošupljinskog preseka, ili da se koristi 4D tehnologija. Ako doktor želi da značajno poveća otkrivanje urođenih srčanih mana, moraju da se prikažu izvodni putevi komora i odnosi velikih krvnih sudova. Čak i ako se koristi najkomplikovanija trodimenzionalna 3D multiplanarna analiza - STIC - 4D tehnika, u 50 odsto slučajeva ne mogu da se prikažu svi anatomski detalji srca ploda (podaci iz medicinske literature).

Šta trudnica treba da zna da bi njena trudnoća bila adekvatno kontrolisana, odnosno šta bi trebalo da sazna od doktora koji pregleda njen plod?

Prvi trimestar

1. U prvih deset nedelja trudnoće, potrebno je da se uradi jedan ultrazvučni pregled, koji treba da pruži odgovor da li je trudnoća materična ili eventualno vanmaterična. Procena ploda, odnosno njegove veličine, učestalosti (frekvence) srčane radnje, kao i veličine žumančane kese - daje odgovor na pitanje da li je plod vitalan. Odnosno, da li se očekuje njegov adekvatan razvoj u sledećim nedeljama trudnoće ili se, eventualno, već tada sumnja na postojanje hromozomske anomalije. Ako dođe do manjeg krvarenja, ultrazvučni pregled treba da pruži podatak o kakvom krvarenju je reč. Po pravilu, nije potrebna nikakva terapija.  Ukoliko se ipak ordinira progesteron, on se danas ne daje intramuskularno, niti u vidu tableta, već vaginalnim putem - preko vaginaleta.

2. U desetoj nedelji trudnoće je potrebno uraditi dabl test, odnosno proveru biohemijskih parametara koji ukazuju da li postoji povećan rizik na postojanje hromozomskih anomalija. Taj pregled treba da se uradi u ovoj starosti trudnoće jer je tada najosetljiviji.

3. U 12. nedelji trudnoće obavezno treba uraditi ultrazvučni pregled iz tri razloga:

a) Potrebno je proveriti ultrazvučne markere na postojanje trizomije 21 - Daunovog sindroma. Uobičajen pokazatelj NT - prozračna zona vrata, isključuje oko 60 odsto oštećenih plodova, pa nije dovoljan da bi se isključila amniocenteza. Potrebno je (najmanje) da se pored NT registruje i postojanje nosnih kostiju, ugao lica (FMF),  protok kroz duktus venozus (mali krvni sud, veoma važan u regulisanju krvne cirkulacije ploda), kao i kroz levu i desnu komoru srca ploda. Takođe, poželjno je da se provere i "soft" markeri (morfologija moždanih struktura, bubrega i creva).

b) Potrebno je proceniti osnovnu anatomiju srca bebe. To je važno zbog toga što su srčane mane među najčešćim nepravilnostima ploda, a u 25 odsto slučajeva su prisutne kod plodova sa hromozomskim anomalijama.                                                                           

Povezane vesti

Pregled srca je moguć zato što je završen njegov razvoj, za razliku od drugih organa. Savremeni aparati, koji poseduju linearnu sondu velike osetljivosti, ili vaginalnu sondu poslednje generacije, omogućavaju adekvatan pregled. Pod time se podrazumeva procena položaja srčanih šupljina i velikih krvnih sudova (3VV), aortnog i duktalnog luka, a obavezna je i procena rada srčanih zalistaka i punjenja komora. Na ovaj način može da se otkrije 70-80 odsto srčanih mana i eventualno donese odluka o prekidu rane trudnoće.

c) Neophodna je i procena kvaliteta formirane posteljice, na osnovu provere načina proticanja krvi kroz nju. Tako se blagovremeno otkrivaju trudnoće kojima preti zastoj ploda, ili čak preeklampsija trudnice (bolesno stanje koje može da joj ugrozi život). Značaj ranog otkrivanja problema je u mogućnosti da se blagovremeno započne sa lečenjem takvih trudnica i spreči zastoj rasta ploda.

Rani drugi trimestar

1. Sledeći pregled ultrazvukom treba uraditi u 16. nedelji trudnoće (rani drugi trimestar) - zbog provere anatomije ploda i eventualnog otkrivanja ploda sa hromozomskom anomalijom, koji nije otkriven u prvom trimestru. 

a) Ultrazvučni pregled trudnoće se radi u ovoj starosti jer je 90 odsto razvoja ploda završeno, pa urođene anatomske nepravilnosti tek sada mogu da budu uočene. Postoje precizni ultrazvučni markeri koji mogu da procene građu mozga, mekih tkiva lica, pluća, srca, organa trbušne duplje, kičme i koštanih struktura ruku, nogu, šaka i stopala. Svaki od ovih delova tela mora da se izmeri i da se proceni njegova građa - sonomorfologija. Najveći deo svih nepravilnosti ploda mora da bude otkriven na ovom pregledu. Obavezna je dokumentacija (CD, DVD), koja služi kao uvid da je pregledan svaki deo ploda. 

b) Kašnjenje razvoja ploda je praćeno «soft markerima» -pokazateljima koji ukazuju na povećan rizik postojanja ploda sa hromozomskom anomalijom. Soft markeri su: ciste u strukturama mozga koje stvaraju moždanu tečnost, promene u projekciji mišića koji pomeraju zaliske u srcu, proširen sistem za izlučivanje bubrega, promena u strukturi sadržaja crevnih vijuga, skraćenje nadlaktice i butne kosti, itd. 

c) U ovoj starosti trudnoće se rade i biohemijske analize krvi trudnice (tripl i kvadipl test), koji «podižu» ili  «smanjuju» rizik na postojanje hromozomske greške ploda (treba napomenuti da su ove metode manje osetljive nego dabl test, ali je i manji broj lažno pozitivnog nalaza).

Povezane vesti

d) Procena cirkulacije posteljice je takođe obavezna u ovoj starosti trudnoće. Ako Doppler markeri ukazuju na povećan otpor proticanja krvi, potrebno je započeti terapiju - radi prevencije zastoja rasta ploda.

Treba znati da medicinski protokol obavezno podrazumeva ultrazvučni pregled, kao i pregled krvi trudnice, radi otkrivanja plodova sa hromozomskim anomalijama.

Ako su ovi ultrazvučni i biohemijski pokazatelji negativni, nije potrebno raditi amniocentezu kao invazivnu metodu. 

Amniocenteza ne može da otkrije urođene nepravilnosti organa ploda, već to može jedino ultrazvučni pregled. Magnetna rezonanca se ne radi u ovoj gestacionoj starosti.

Dr sci med. Tihomir Mihailović

Dr Aleksandar Dmitrović

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica