Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrana korisna za razvoj bebinog mozga

Za razvoj mozga, ali i svih ostalih organa ploda, neophodna je zdrava i raznovrsna ishrana. Stoga je potrebno da zbog svoje bebe osigurate balans hranljivih materija u organizmu.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Razvoj mozga počinje oko 16. dana nakon začeća, uz stvaranje neuralne ploče. Ta struktura u međuvremenu formira neuralnu cev, koja je oko 27. dana u potpunosti zatvorena, i tada počinje njena transformacija u kičmenu moždinu i mozak. Od 24. nedelje gestacije, regije mozga koji se razvija - prolaze kroz neverovatne strukturne i funkcionalne promene, napredujući od jednostavne strukture, do one koja morfološki nalikuje mozgu odrasle osobe.

Zatvaranje neuralne cevi je jedan od najvažnijih koraka u razvoju mozga u ranoj trudnoći, zbog čega bi majke trebalo da povedu računa o svojoj ishrani, koja ima uticaja na razvoj bebinog mozga.

Ključna uloga folne kiseline

Folati su veoma važan nutrijent za razvoj mozga i kičmene moždine, naročito tokom najranijih faza.

Prenatalni vitamini i minerali Kako biste bili sigurni da uzimate sve što je vama i vašoj bebi potrebno, razgovarajte sa lekarom o uzimanju prenatalnih vitamina i minerala. Oni sprečavaju nastanak bolesti povezanih sa nedostatkom nekog od tih elemenata, i obezbeđuju optimalan razvoj ploda. Ako određeni preparat "uznemirava" vaš želudac, nemojte odmah da odustanete od njega, već ga uzimajte uz obrok, ili razgovarajte sa lekarom da vam prepiše neki drugi.

Zbog njihovog nedostatka mogu da nastanu razvojne anomalije, kada se mozak i kičmena moždina ne formiraju u potpunosti. Folatima obiluje zeleno lisnato povrće, mahunarke, orašasti (jezgrasti) plodovi i semenke, goveđa jetra, sok od narandže, ali i sokovi od grejpfruta, ananasa i paradajza. Folna kiselina, sintetički oblik folata, koristi se za obogaćivanje nekih namirnica, kao što su žitarice. U svakom slučaju, važno je da se u dogovoru sa lekarom  uzima preparat folne kiseline, obavezno do kraja dvanaeste nedelje trudnoće, jer se tako smanjuje mogućnost razvijanja defekata kod ploda.

Holin je važan za memoriju

Iako se sa sigurnošću ne zna šta pokreće mehanizme delovanja holina u prenatalnom razvoju mozga, smatra se da je ključan za razvoj hipokampusa, dela mozga odgovornog za memoriju. Osim toga, holin u sadejstvu sa folnom kiselinom može da prevenira oštećenja neuralne cevi. Najviše ga ima u jajima, mesu, goveđoj i pilećoj jetri.

Izuzetno važne omega-3 masne kiseline

One obezbeđuju da se plod razvije pravilno, a pre svega su značajne za izgradnju mozga i očiju (naročito DHA). DHA kiselina čini 15 do 20 odsto moždane kore i 30 do 60 odsto retine (mrežnjače), pa je apsolutno neophodna za normalan razvoj fetusa.

Kada je ishrana trudnice siromašna tim masnoćama,

Optimalan nivo omega-3 masnih kiselina naročito je značajan tokom trećeg trimestra, kada bebin mozak najbrže raste

beba može da bude rođena sa malim obimom glave i malom porođajnom težinom, a oba faktora su povezana sa slabim kognitivnim (saznajnim) razvojem kako beba raste. Omega-3 masne kiseline pomažu da se dete zaštiti od eventualnih poremećaja kao što je autizam, pervazivni razvojni poremećaji i ADHD (poremećaj pažnje sa hiperaktivnošću), ali i da se poveća njegova inteligencija.

Dobri izvori omega-3 masnoća su masna morska riba, kao što su losos, tuna, sardele, haringe, bakalar, potom orasi i seme lana. Dovoljan unos može da se obezbedi i kvalitetnim dijetetskim suplementom.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica