Makrobiotički način ishrane je utemeljen na organskoj hrani, celovitim žitaricama, mahunarkama, i ostalim biljnim namirnicama koje se smatraju zdravim. Iz samog naziva makrobiotika: macros bios je grčka reč koja znači "dug život", može da se nasluti njen cilj - zdrav i dug život. Uprkos činjenici da ishrana u makrobiotici igra presudnu ulogu, ne treba smetnuti sa uma i druge makrobiotičke zahteve i principe. Svi oni nam pomažu da svoj život učinimo
što zdravijim, produktivnijim i dužim.
Načela makrobiotičke ishrane
Makrobiotika insistira na tome da hrana koju čovek svakodnevno unosi u organizam treba da bude prirodna, celovita i organski gajena.
Prirodna - znači da nakon setve ili ubiranja nije prerađivana ili izlagana aditivima, konzervansima ili veštačkim bojama. Jedino takva hrana je prirodna. Celovita - znači da tokom različitih procesa prerade iz hrane nisu odstranjeni njeni hranljivi sastojci. Takođe je važno da se hrana što češće jede u svom prirodnom obliku - jer je dokazano da, na primer, beta-karoten iz šargarepe ne deluje isto na organizam kada se uzima izdvojen iz nje. Ista
Makrobiotika zahteva i da namirnice koje čovek koristi za ishranu budu organski gajene, kako bi se po svaku cenu izbegla genetski modifikovana hrana (GMO), otrov savremenog doba. To podrazumeva hranu uzgajanu na zemljištu koje dugo nije bilo tretirano bilo kakvim hemikalijama, i čiji usev nije tretiran ni u jednom razdoblju rasta. Takva hrana se naziva organska ili ekološka, a dostupna je i kod nas u prodavnicama zdrave hrane.
Konzumiranjem organski gajene hrane se izbegava unos štetnih materija u organizam (hemikalije, veštačke boje, aditivi...), a istovremeno omogućava organizmu da upije što veći broj hranljivih sastojaka iz namirnica. Inače, štetnost pesticida je naročito naglašena kod dece, jer sprečava apsorpciju važnih nutrijenata iz hrane, koji su neophodni za zdrav rast i razvoj. To može da ostavi posledice za ceo život.
Makrobiotička ishrana u trudnoći
Trudnoća nije vreme za velike promene, pa ni u ishrani. Stoga se ne preporučuje radikalni prelazak na makrobiotičku ishranu kada ste već u drugom stanju. Idealno bi bilo, ukoliko to želite, da postepeno pređete na takav način ishrane godinu dana pre planiranja trudnoće.
Tokom samog graviditeta, možete u svoju ishranu da uvedete neke promene, i tako je poboljšate. Iskustva žena koje su makrobiotičari, govore da nisu imale nikakvih problema zbog takve ishrane ni za vreme trudnoće, niti prilikom porođaja. Naprotiv, većina njih se hvali lakim porođajem i zdravom i jakom decom, otpornom na bolesti.
Namirnice koje treba izbegavati
Prema makrobiotičkim načelima, trudnice bi trebalo da izbegavaju neke namirnice. Odlučno NE je rezervisano za kafu, cigarete, alkohol i droge, ali i za rafinisane proizvode (belo brašno, beli šećer, rafinisana ulja, kuhinjsku so). Nije poželjno jesti ni "brzu" hranu, crveno meso, mlečne proizvode (osim jogurta i kiselog mleka - i to u manjim količinama), jake začine. Smatra se da ovi proizvodi više štete trudnici i plodu nego što im koriste.
Dobre namirnice
Da biste obogatili ishranu, uvedite: ekološki i organski gajene proizvode, dosta celovitih žitarica - smeđi pirinač, proso, ječam, zob, kukuruz, pšenicu, raž i heljdu, korenasto i slično povrće - šargarepu, paštrnak, bundevu, repu...
Prirodni suplementi
Uz korigovanu ishranu, za vreme trudnoće možete da uzimate i prirodne dodatke, poput Spirulina alge (može da se nabavi i u tabletama) - koja je odličan izvor proteina, vitamina i minerala, a pomaže kod anemije i umora. Preporučuje se, takođe, lan i laneno ulje, koji su bogati omega-3 masnim kiselinama, što je presudno za razvoj detetovog mozga, krvotoka i imunog sistema. A smanjuju i rizik od nastanka postporođajne depresije.
RECEPTI
Namaz od tofua
Potrebno je:
- pola kašike pirinčanog misa
- kašika tahinija (puter od susama)
- kašika vode
- 150 g tofua (sira od soje)
- dve kašike naseckanog mladog luka
Priprema: Stavite sve sastojke u mikser i izmiksujte.
Miso supa
Potrebno je:
- 5 šolja vode
- pola šolje šargarepe, narezane na štapiće
- šolja luka, narezanog na polumesece
- pola šolje kupusa, narezanog na tračice
- kašika ipo ječmenog misa
Priprema: Narezano povrće staviti u vodu i, kada proključa, kuvati 15 minuta poklopljeno, na laganoj vatri. Izvaditi malo supe, i u tome razmutiti miso, pa tu mešavinu vratiti u supu i kuvati još dva-tri minuta.
Brankica Mikić
Koliko dugo posle carskog reza ne smete da zatrudnite? Ako prođe manje od ovoga veće su šanse za komplikacije
20 najlepših kratkih imena za devojčice: Roditelji ih obožavaju, imaju samo 3 ili 4 slova
Kako da se pripremite za porođaj? 7 važnih stvari koje treba da uradite na kraju trudnoće
Emilija čeka 7. sina, a dr Milošević otkriva: Jesu li neke žene predodređene da rađaju samo dečake?
Koje ukuse najviše vole bebe u stomaku? Evo i zašto trudnice treba da jedu čokoladu