Kako da se brat i sestra ne svađaju? Budite pravedni ali ih pustite da sami se rasprave i reše problem

Svađe između braće i sestara u porodici su prilično česte. Deca stalno nešto dele, vređaju se, pokušavaju da prebace odgovornost i krivicu. Sve ovo utiče na roditelje kao nož u srce.

Shutterstock

Kako izbeći dečje svađe i sukobe, a  ispuniti roditeljski san o složnom odnosu brata i sestre koji se vole i podržavaju? O tome je pričala Natalija Sidorjonok, psiholog.

Pripremite dete za rođenje brata ili sestre

Roditelji treba da budu mudri, strpljivi, da koriste svoj autoritet i da imaju kvalitete „sudije” kako bi sprečili dečje svađe i ratove. Ako u porodici već postoji jedno dete, a uskoro treba da se rodi drugo, mama i tata treba da pripreme sina ili ćerku na to da će dobiti brata ili sestru.

Pričajte kakav je šarmantan anđeo bio kao beba u prvim mesecima, koliko energije i vremena je trebalo da se brinete o njemu kao bebi, ali kakva je sreća videti prvi osmeh, okupati bebu prvi put, čuti prvu reč.

Recite koliko je novorođenče bespomoćno i kako će se osećati prijatno i dobro sa najbližima. A kad poraste, postaće prijatelj i oslonac svog brata ili sestre. Zajedno sa detetom izaberite ime za buduću bebu. Kupite sve što vam je potrebno: krevetac, kolica, benkice. Dete treba da oseti svoju uključenost u promenu sastava porodice i sa velikim nestrpljenjem da očekuje bebu.

Mama te uvek voli

Naravno, kada se pojavi još jedno dete, nove obaveze padaju na starije, ali roditelji treba da se postaraju da se ne oseća samo kao pomoćnik u brizi o bebi.

Trebalo bi da oseća da ga roditelji i dalje vole, da su zainteresovani za sve što radi ali upravo u ovom trenutku majka je više zauzeta bebom, jer ona zahteva više pažnje nego veliko dete. Za svaku pomoć starijem detetu mama i tata svakako treba da se zahvale kako bi shvatilo koliko je uloga starijeg brata ili sestre, velika pomoć i podrška, i sada jako važna.

Zajedničke stvari

Kako deca odrastaju, počinju da se takmiče za ljubav i pažnju svojih roditelja. Osećaju ljubomoru, ako daju više pažnje i ljubavi miljeniku- sve se to mora uzeti u obzir. Roditelji treba da deluju tako da ne suprotstavljaju decu jedno drugom, već da ih ujedinjuju.

Pre svega, davanje zajedničkih zadataka, da završe nešto tako što se podele i dogovore, je vrlo korisno i uvek treba pohvaliti decu za zajednički trud – to umnogome jača prijateljstvo i osećaj partnerstva. Na primer, pre dolaska gostiju, potrebno je da se očisti stan, i majka daje zaduženja podjednako svakom detetu. Stan je sređen zajedničkim snagama.

Korisno je poslati oba deteta da iznesu đubre, u prodavnicu, neka zajedno pakuju poklone rođacima za rođendan i tako dalje.. I za greške i prestupe treba da odgovaraju solidarno ukoliko su napravili zajedno neki haos, nešto su uništili i sl.

Ako se deca žale na nepravdu

Pa ipak, svakom detetu je potreban individualni pristup i deca to treba da razumeju. Ono što se može poveriti i zahtevati od starijeg, ne može se poveriti mlađem. A ono što se starijoj deci može dozvoliti nije uvek moguće mlađoj. Ako deca viču: „Nije fer“, potrebno je da ih saslušate, a zatim objasnite zašto ste se odlučili na ovaj ili onaj korak. Na primer, zašto bi dete od 5 godina trebalo da ide u krevet u 21 sat, a dete od 10 godina sme da gleda film do 22 sata. Ili ova opcija: ako je starije dete boravilo kod bake, koja ga je hranila raznim poslasticama, uveče roditelji kupuju slatkiše za mlađeg, ali ne i za starije, jer on je već jeo svoje slatkiše u poseti.

Međutim, mlađi može da deli sa starijim ako želi. Neophodno je uzeti u obzir ne samo starost, već i stanje zdravlja, opterećenje tokom dana, karakter dece i tako dalje.

Dajte vremena svakom detetu

Pokušajte da nađete vremena tokom dana da budete blizu svakog deteta ponaosob. Pitajte kako mu je prošao dan, saznajte šta ga brine, šta raduje, o čemu sanja, dajte neki savet, saosećajte i tako dalje. U naše ludo vreme to je veoma teško, ali za decu, neka i nekoliko minuta dnevno komunikacije sa mamom (tatom) igra važnu ulogu. Dete oseća da je voljeno i da nije zaboravljeno.

Lični prostor

I za odrasle i za decu. Neophodno je nastojati da svako dete ima svoj krevet, svoj radni sto. Ako u stanu ima malo prostora, možete jednostavno ograditi krevetić paravanom, ili postaviti krevet na sprat gde će svako imati svoje mesto. Ovo detetu daje priliku da se oseća kao gospodar u svom malom svetu, gde može da se izoluje od svih i da bude sam sa sobom.

Pustite decu da reše problem

Ako vidite da se sprema svađa, recite deci da moraju da razgovaraju i da sami reše problem. Dajte im pet minuta i idite u drugu sobu (sa sobom možete poneti igračku oko koje se svađaju). Na taj način dajete deci mogućnost da sama pronađu izlaz iz situacije i to ih zbližava. Ako deca ne mogu da se slože, recite svoju pravednu odluku, trudeći se da ne uskratite nijedno dete.

Nema miljenika

Važno je nikoga od dece ne izdvajate da ne bi bilo miljenika. Ako kupite poklon za jedno (ne na rođendan), a nema novca za poklon za drugo dete, obećajte da ćete u bliskoj budućnosti sigurno kupiti nešto novo i lepo i za drugo. Uvek održite svoja obećanja. Ako pripremate hranu, uvek uzmite u obzir želje sve svoje dece i naučite ih da prave kompromise.

Da bi porodica bila bliska, češće idite zajedno u šetnju, idite u šumu, gledajte filmove. To zaista spaja porodicu i decu. Igrajte se sa njima, smejte se, šalite, navikavajte decu na dobar humor. Na svaki mogući način naglasite da su braća i sestre najbliskiji i uvek i u svemu treba da podržavaju jedni druge. I tada će među decom biti mnogo manje svađa.

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Dvorište sa bazenom raj za decu  Instagram/mrs_ermerson