Zašto se dete bolje ponaša sa tatom? Postoje 4 razloga i nijedan nema veze sa tim da ga više voli

Ako vam deluje da se vaše dete bolje ponaša kada je sa svojim tatom nego sa vama, evo šta može da bude razlog – i nije u pitanju to da njega više voli.

Shutterstock

Možda ste kod svog ili kod nekog drugog deteta primetili da se mnogo bolje ponaša kada je sa svojim ocem, nego sa majkom. To nije tako retko, mališani obično svoje "nagore" ponašanje pokazuju upravo pred mamom, jer se pored nje osećaju nasigurnije, pa mogu da budu ranjivi. Sa tatom, međutim, bolje slede pravila i rade šta im se kaže, a evo šta su razlozi. 

1. Mama provodi više vremena sa njim

Možda nije tako u svakoj porodici, ali uglavnom su mame te koje provode sa decom više vremena nego tate. Čak i zaposlene mame su nekako upućenije na decu nego tate – opet, u većini slučajeva, ne znači da je uvek i svuda tako – pa one uglavnom pripremaju mališane za školu, daju im da jedu, igraju se sa njima...

Prema nekim podacima, mame u proseku provode šest sati dnevno ili više sa detetom, dok zaposleni očevi obično provode između dva i tri sata dnevno sa mališanom. U skladu sa tim, onaj ko najviše vremena provodi sa detetom, prisustvovaće najvećem broju emocionalnih izliva mališana.

Pored toga, vreme koje roditelji provode sa detetom utiče i na njihovo emocionano stanje. Tako, dok dođe vreme da dete legne u krevet, mama je uglavnom već umorna, iscrpljena, što sve utiče i na komunikaciju sa mališanom , a i na njegovo ponašanje. 

Otac, s druge strane, komunicira na drugi način i u kraćem vremenskom periodu, pa je zbog toga uglavnom smireniji i raspoloženiji, zbog čega i dete zadržava pozitivno ponašanje. 

2. Imaju različite stilove roditeljstva 

Deca su pametna, prilagodljiva i ponašaju se u skladu sa roditeljskim stilom i pravilima roditelja. Tako, na primer, ako mama ima autoritaran stil roditeljstva, ona postavlja jasne granice i pravila, ali se smireno nosi sa otporom mališana. S druge strane, tata ima isti stil, ali ne toleriše nikakav otpor, niti hoće da pregovara u vezi sa pravilima ponašanja.

U tom slučaju, dete će brzo razumeti da se mama mnogo bolje nosi sa žaljenjem, negodovanjem, pa čak i svađanjem, te da će zbog takvog ponašanja kod tate snositi posledice. 

Isto se dešava i ako mama lako popušta podpritiskom, a tata se čvrsto drži postavljenih granica. U tom slučaju će se dete više žaliti i negodovati kod mame, kako bi pokušalo da "izvrda". 

3. Tata je opušteniji

Kada se odrasla osoba smeši, raspoložena je i opuštena, i dete se ponaša na sličan način. Ukoliko je roditelj napet, izbegava kontakt očima, govori strogo, grubo, ljutito, i dete će postati nervozno.

Ukoliko se vaš mališan bolje ponaša sa tatom, obratite pažnju na svoje signale tela. Mame su, uglavnom, malo napetije, umornije, pa tako i deca kopiraju njeno ponašanje.

4. Sigurna povezanost

Deci je potrebna sigurna povezanost sa roditeljima, da mama i tata budu sigurna luka, odnosno da roditelj bude smiren i prisutan kada dete doživljava neke intenzivne emocije.

Kada je dete ljuto, ono počinje da se povlači od roditelja, zbog čega je važno da na njihovo loše ponašanje reagujete sa empatijom i saosećanjem, kako bi znalo da može bezbedno da izrazi svoje emocije pred vama, da ga zbog toga nećete manje voleti, prenosi parents.ru.

Iz dečje perspektive, to je jednostavno pitanje – da li mogu slobodno da izrazim svoja osećanja. Mališani i te kako znaju ko je njihova sigurna luka i pred kim mogu slobodno da se pokažu u "najgorem izdanju", a to je obično mama. Zato, ako se vaše dete "najlošije" ponaša kada je sa vama, nemojte da preispitujete sebe da li nešto radite pogrešno, već znajte da je to signal da se sa vama mališan oseća najsigurnije.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Poruka tate deci  TikTok/family_future_first