3 stvari su važne da se dete oseća voljeno: Terapeutkinja objasnila korake koje roditelji treba da preduzmu

Terapeutkinja otkriva 3 stvari koje su važne da bi se dete osećalo voljeno i prihvaćeno, što je važno za njegovu sreću i samopouzdanje.

Shutterstock

Roditelji žele najbolje za svoju decu, tu nema dileme, i uglavnom sve što rade je iz dobrih namera. Stručnjaci su saglasni da je mentalno za blagostanje deteta jako važno, ako ne najvažnije, da se u detinjstvu oseća voljeno i cenjeno, a terapeutkinja Eli Harvud je objasnila šta roditelji mogu da urade kako bi se njihovi naslednici tako osećali.

Prema njenim rečima, potrebne su tri stvari da bi dete odrastalo osećajući se voljeno i prihvaćeno.

1. Mora da zna da su njegove emocije OK

Prvo što roditelji treba da urade je da se pobrinu da se dete oseća voljeno i prihvaćeno bez obzira na emocionalno stanje u kojem se nalazi. To znači da kad dete ima loše dane, tužno je, ljuto, mrzovoljno, mame i tate ne treba da reaguju negativno, da uzdišu, prevrću očima, ignorišu mališana ili nipodaštavaju njegove emocije.

Ovakvih ponašanjem roditelji nesvesno šalju poruku detetu da su njegove emocije teške i opterećujuće. Kako Harvudova ističe, deca treba da znaju da ne moraju da se pretvaraju zarad dobrog odnosa sa roditeljima, prenosi YourTango.

2. Mora da zna da njegovo prisustvo prija roditeljima

"Ključ osećaja pripadnosti leži u tome da dete oseća da ga želite u prostoriji", kaže Harvudova, dodajući da roditelji često nemaju dovoljno vremena za mališane ili su preumorni da bi se posvetili detetu.

Ipak, jako je važno da odvojite barem dvadesetak minuta svakog dana da se povežete sa detetom. Bliskost sa roditeljima je jako važna mališanima, kao i osećaj da uživate u njihovom prisustvu.

3. Mora da zna da ste ponosni na njega

Dete uvek traži potvrdu roditelja, želi da zna da ste ponosni na njega, da ga cenite, a Harvudova dodaje: "Ne zbog onoga što radi, već zbog toga ko je".

Vaš mališan treba da zna da ste ponosni na njega bez obzira na to šta će možda (ili neće) postići u životu. Terapeutkinja ističe da deca i te kako mogu da osete kada su željena, prihvaćena, kada su roditelji ponosni na njih, ali da isto tako osećaju i kada nisu prihvaćeni.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Šta psiholog ne bi rekla svom detetu  TikTok/psychologywithdrana