Činjenica je da roditelji danas zbog svih obaveza koje imaju, na kraju dana nemaju mnogo vremena na raspolaganju da ga provedu sa detetom. S druge strane, društvo voli da im nameće ideju da bi svaki trenutak svog vremena trebalo da provedu sa mališanima, zbog čega mame i tate neretko osećaju grižu savesti.

Da, divno je da što više vremena provodite sa decom, ali postoji nešto što treba imati na umu, a to je da je od kvantiteta mnogo važniji kvaliteta, što je pokazala i jedna studija sprovedena 2015. godine. Kada malo razmislite, detetu neće mnogo koristiti to što ste fizički uz njega, ako ste pod stresom, nervozni, neispavani, anksiozni, ljuti, besni...

Dakle, mnogo je važnije da vreme koje provedete sa mališanima bude kvalitetno, a pod time se misli da detetu čitate, zajedno jedete, razgovarate...

"Kada su majke pod stresom zbog balansiranja posla i pokušaja da nađu vreme za decu, one možda loše utiču na svoje mališane", rekao je za "Vašington post sociolog Kei Nomaguči.

I sociološkinja Melisa Milki sa Univerziteta u Torontu ističe da je od količine vremena koje roditelji provode sa decom mnogo važnije da ono bude kvalitetno.

Istine radi, ova studija nije dala odgovor na pitanje koliko kvalitetnog vremena je dovoljno, ali su stručnjaci saglasni da generalno sama količina vremena koju izdvajate za decu sama po sebi ne znači mnogo.

Zato, ako imate neki zahtevan posao i naporno radite, zbog čega sa decom ne provodite onoliko vremena koliko biste želeli, ne zamerajte sebi. Umesto toga, pobrinite se da vreme koje provedete zajedno iskoristite na najbolji mogući način.

BONUS VIDEO:

vaspitanje sina za dobrog muža Tiktok/thatlawyermomlife

(Yumama/N. Z.)