ŠTA AKO NISTE SIGURNI DA LI ŽELITE JOŠ DECE: Uzmite 4 stvari u obzir pre nego što odlučite

Ako niste sigurni da li želite još dece, evo šta vam može pomoći da dođete do odgovora koji vam je potreban.

Shutterstock

Nije lako doneti odluku o proširenju porodice, bilo da imate jedno, dvoje ili više dece. Ponekad čovek nije ni siguran u svoje želje, pa roditelji budu zbunjeni i teško im je da odluče da li stvarno žele još jedno dete (ili više njih) jer je odluka koju treba da donesu važna i velika.

Ne postoji niko na svetu ko može da vam kaže da li "treba" da imate još dece, već je važno da oslušnete svoje srce, ali i da razmotrite neke faktore. Evo šta može da vam pomognu da donesete odluku o tome da li je vaša porodica spremna za još jednog člana.

1. Razmislite o finansijama

Činjenica je da je lepo imati veliku porodicu, ali to znači i veće troškove, a finansijska savetnica Šang Savedra kaže da je idealna situacija ako trošite manje nego što zarađujete.

Prosto, treba uzeti u obzir da će nova beba doneti i nove troškove za pelene, potencijalno i za mlečnu formulu i slično.

Kolumnistkinja Olivija Kristensen savetuje roditeljima da razmisle o tome šta žele od života i poručuje: "Niko, a ponajmanje beba, neće biti srećan sa roditeljem koji je ogorčen zbog neostvarenih snova".

2. Razmislite o psihološkim aspektima

"Trebalo bi da razmislite o tome kako se sada osećate fizički, emocionalno i finansijski", kaže stručnjak za finansije Rita-Soledad Fernandez Paulinjo za huffpost.com.

Kristensenova poručuje da je jedan od načina da znate da ste spremni za još jedno dete "ako je vaša prva reakcija na to uzbuđenje, a ne stres". Ona dodaje i da je važno da oba partnera imaju isti stav po tom pitanju jer "niko ne treba da se oseća kao da mu se dete desilo protiv njegove volje".

3. Ne dozvolite da na vas utiču tuđi izbori

Ponekad roditelji osećaju određenu vrstu pritiska da imaju još jedno dete, kada odjednom svi oko njih očekuju bebu. Ali, treba da slušate samo svoje želje i izbore, ne tuđe.

Ne postoji "prava" razlika u godinama između dece, već samo ona koja odgovara vama i vašoj porodici.

Može se desiti i ad vam neko od prijatelja ili članova porodice "nabaci" kako detetu treba da rodite brata ili sestru, ali imajte na umu da postoji mnogo načina za porodice svih "veličina" da budu srećne, zdrave i pune ljubavi.

4. Budite iskreni prema sebi

"Ako hvatate sebe da čekate da prvo uštedite neki novac, pa onda čekate sledeće unapređenje, pa onda da vaša druga deca stignu do određenih prekretnica, pa čekate da kupite veću kuću... Vreme je da budete brutalno iskreni prema sebi. Da li zaista želite još jedno dete? Ako je odgovor ne, poštujte to", poručuje Kristensenova.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Brat sestri poklonio omiljenog medu  TikTok/ tammyhembrow

(Yumama/N. Z.)