Buckasti obraščići, malene uši i nosići, okice koje vas tako nevino gledaju... Bebe su preslatke i ponekad vam se čini da ne znate šta biste od tolike ljubavi! Pored toga što su pametnije nego što mislimo, bebe su i neviđeno slatke, pa mnogi u šali kažu da bi ih pojeli.

Uostalom, neretko mame, tate, bake, deke, tetke i ostali bebi u igri, gotovo pretećim tonom kažu bebi: "Ma, sad ću da te pojedem", a onda navale da je ljube. Ako ste se ikada zapitali da li je normalno da vam neka beba bude toliko slatka, opustite se, nauka kaže da ne samo što je normalno, već je i poželjno, prenosi sajt deti.mail.ru.

Zapravo, priroda je sve uredila da bebeća lica – njihove krupne okice, mali nosevi, usne, velika čela, male brade i buckasti obraščići – tako deluju na odrasle ljude, kako bi u njima probudila pozitivne emocije i "naterala" ih da vole bebe i brinu o njima.

Studije su pokazale da pogled na bebino lice, bilo da je u pitanju vaše ili nečije dete, aktivira određene regije u mozgu i oslobađa dopamin, hormon zadovoljstva. Ova pozitivna promena tera odrasle da se ponašaju na određen način prema bebi, tj. da brinu o bebi.

U smislu evolucije, ova neurobiološka reakcija koju bebice izazivaju kod odraslih mališanima pomaže da prežive.

U prilog činjenici da se priroda za sve pobrinula, govori i podatak da ova slatkoća beba zbog koje odrasli "polude" od ljubavi, preterano stimuliše mozak, ali to uopšte nije loša stvar. Psiholozi za Univerziteta "Jejl" su 2015. godine sproveli istraživanje i otkrili da naš mozak ne može da se nosi sa previše pozitivnih emocija i kao rezultat toga se javljaju neke emocije koje se najčešće povezuju sa nečim negativnim, poput agresije.

Tako ćete, ako vidite neku slatku bebu, poželeti da je štipnete ili gricnete, a da zapravo ne želite ni na koji način da je povredite.

Uglavnom, zahvaljujući baš ovom mehanizmu, smanjuje se stres u majčinom organizmu i dovodi u balans njeno mentalno stanje. Ove emocije imaju ulogu da "smanje" preteranu sreću kod majke, kako bi ona bila smirenija, pažljivija prema bebi i generalno bolje brinula o njoj.

Dakle, priroda je sve savršeno izbalansirala, da nam bebe budu taman toliko slatke da želimo da ih "pojedemo" od ljubavi, a zapravo sve kako bismo na pravi način brinuli o njima.

BONUS VIDEO:

Puzijada, takmičenje za bebe MONDO

(Yumama/N. Z.)