Roditelji se trude da bude najbolji mogući za svoju decu, a na tom putu im mogu pomoći saveti stručnjaka, odnosno njihove reči o tome šta čini dobrog roditelja.

1. Znaju kada treba da puste

Da bi dete bilo sposobno, samostalno i nezavisno, ono tome mora da se uči od malih nogu. Zato stručnjaci savetuju roditeljima da puste dete da uči da razmišlja, da rešava probleme samo i da veruje u sebe.

Treba, naravno, početi od onih jednostavanijih stvari, poput toga da se deca već sa dve godine uče da se sama obuku i da uživaju u tim svojim malim pobedama.

Takođe, psiholozi kažu da je bolje ohrabriti dete da razmišlja o posledicama svojih postupaka, nego štititi ga od grešaka. Nije lako gledati dete kao greši ili ne radi nešto onoliko brzo ili često koliko bismo želeli, ali to je način da mališan vremenom gradi svoje samopouzdanje, što je mnogo važnije, piše parents.ru.

2. Imaju dobar brak

Odnos roditelja i te kako utiče i na decu i njhiovu percepciju sveta. Istraživanja su pokazala da su odrasli koji su uspeli da izgrade čvrst brak odgovorniji roditelji, da su stprljiviji i pažljiviji prema potrebama svoje dece.

Osim toga, gledajući srećan brak svojih roditelja, deca dobijaju prve lekcije o međuljudskim odnosima.

3. Odvajaju vreme za zabavu

Dobri roditelji moraju da budu ozbiljni i strogi kada situacija to zahteva, ali i da nađu vremena za igru i zabavu sa decom. Igre su najvažniji deo detinjstva kroz koje mališani uče neke bitne i velike lekcije, pa je utoliko važnije da mama i tata barem ponekad budu deo toga. Osim toga, igranje pomaže u opuštanju i oslobađanju od stresa, što je roditeljima dobrodošlo.

4. Umeju da kažu "ne"

Kao što je važno da se mama i tata ponekad igraju i zabavljaju sa decom, bitno je i da umeju da kažu "ne" onda kada je to potrebno. U suprotnom, mališani će misliti da mogu sve i postaće razmaženi.

Stručnjaci stalno ističu da su deci potrebne granice da bi se osećala bezbedno i voljeno, a to podrazumeva i da im ne bude uvek baš sve dozvoljeno.

5. Uzor su detetu

Svaki roditelj želi da odgaji dete tao da bude odgovorna, pametna, ljubazna i saosećajna osoba. Najbolji način da detetu usadite ove vrednosti je da ih i sami pokazujete, tj. da svom mališanu budete dobar uzor. Na primer, ako uvek rado pomažete drugima, i vaše dete će naučiti da bude saosećajno.

6. Znaju da pokažu svoju ljubav

Roditelji vole svoju decu više od svega, tu nema dileme, ali ne umeju svi da pokažu tu ljubav. Maženje bebe, obasipanje malog deteta poljupcima i ohrabrujući osmeh tinejdžeru, sve su to načini da detetu pokažete ljubav. Takođe, reagovanjem na potrebe deteta, ohrabrivanjem, brigom za dete, pokazaćete mu da ga volite.

BONUS VIDEO:

Šta psiholog ne bi rekla svom detetu TikTok/psychologywithdrana

(Yumama/N. Z.)