Odgajanje dece je zadatak koji zahteva puno ljubavi, truda, strpljenja. Baš zato što je tako važan i veliki "posao" u pitanju, ali i zato što pored toga bivaju pritisnuti svakodnevicom, roditelji su ponekad stvarno preumorni.

Savremeni roditelji idu na posao, brinu o kući, deci, što je sve zajedno veoma naporno, pa se u poslednje vreme sve više govori o roditeljskom izgaranju, koji neurolog dr Pudži Agarval opisuje kao fizičku, mentalnu i emocionalnu iscrpljenost, koja se kod roditelja javlja usled hroničnog stresa odgajanja dece.

Dakle, roditeljsko izgaranje nije isto što i umor koji se povremeno javlja kod svakoga, već nešto više od toga, a da bi roditelji koji dođu u stanje izgaranja na vreme potražili pomoć, važno je da umeju da prepoznaju simptome.

Terapeutkinja Ebi Tomason je na Instagramu upravo iz tog razloga izdvojila simptome koji se javljaju u slučaju roditeljskog izgaranja:

  1. Obavljanje aktivnosti, ali uz osećaj kao da niste zaista prisutni.
  2. Zaboravnost
  3. Česta nervoza i osećaj besa
  4. Somatski simptomi (poput glavobolja ili bola u stomaku)

Tomasonova je u opisu svoje objave istakla da čak 66 odsto roditelja prijavljuje da ima simptome izgaranja, ali je izdvojila i još neke česte simptome:

  • Stalan osećaj da niste dovoljno dobar roditelj.
  • Iscrpljenost do te mere da ne možete da spavate ili se osećate iscrpljeno čak i nakon spavanja.
  • Veoma često gubite živce u odnosu sa decom i/ili partnerom i osećate kao da ne znate kako da ostanete staloženi.
  • Ne osećate povezanost sa partnerom ili decom.
  • Osećate kao da više ne znate ko ste i da se sve svelo samo na to da budete mama.

Ukoliko osećate simptome roditeljskog izgaranja, ne libite se da potražite pomoć bliskih ljudi, kako biste imali više vremena za brigu o sebi i odmor.

BONUS VIDEO:

Terapeutkinja se ne igra sa svojom decom TikTok/ domesticblisters

(Yumama/N. Z.)