Nije lako brinuti o detetu 24 sata dnevno, menjati pelene, hraniti, ljuljati, tešiti, uspavljivati, iako se mora priznati da je sve to lepo, ali nije i jednostavno. Mnoge mame vremenom postaju preumorne, a Alisija Marej priznaje da joj je briga o togodišnjem i šestomesečnom sinu toliko teško padala, da joj je bilo mrsko da se ujutru probudi.

"Bila sam umorna do te mere da dremka, dobro spavanje ili kafa nisu mogli to da reše", priznala je ova mama. "Bilo mi je teško da se ujutru probudim i da ceo dan budem sa decom. Ja volim buđenja i vreme koje provodim sa decom, ali zašto se onda budim sa strahom?"

Alisija kaže da je bila gotovo paralizovana od iscrpljenosti, da je zaboravljala da jede i bila je na ivici nervnog sloma, prenosi nypost.com.

Kao i većina preumornih majki, i ona je zapravo bila žrtva roditeljskog izgaranja ili premora. Prema podacima studije sprovedene od strane Univerziteta u Ohaju, čak 57 odsto majki i očeva ima preplavljujući osećaj stresa, anksioznosti i umora, a sve se to, posledično, odražava i na decu.

Mamu Alisiju, koja je inače i terapeutkinja, pored premora koji je osećala, izjedao je i osećaj krivice: "To dolazi sa mnogo osećaja krivice i srama".

Ona je, kako ističe, zbog visokih cena vrtića morala paralelno da bude majka i da radi na razvoju svoje karijere, i kada je bila na ivici da odustane od toga, promenila ne nekoliko navika koje su joj, kako kaže, preokrenule život.

"Počela sam da praktikujem opušteni dan. Tada smo deca i ja ceo dan u pidžamama, ne izlazimo nigde iz kuće. Ne spremam nikakve velike ručkove, opustimo se i družimo. Zaista uživam u tome, to je slobodan dan".

Ona ističe i da radi na tome da prihvati da nema ništa loše niti sramotno u tome da potraži pomoć u obavljanju svakodnevnih obaveza.

"Sada sam neke obaveza prebacila na supruga, poput toga da s posla svrati u prodavnicu i kupi šta je potrebno, umesto da teram sebe da idem sa dvoje male dece i sama to obavljam".

Ona je takođe na mrežama blokirala sve influenserke koje naizgled vode savršene živote i kod nje izazivaju osećaj krivice.

"Blokirajte ih ako vam njihov sadržaj ne služi, odnosno čini da se osećate loše".

Jedan od njenih saveta za mame je da barem jednom dnevno razmislite o tome kako se osećate, bilo to usput dok perete zube ili raspremate krevet, ali i da se posvete sebi kad god imaju vremena za to.

Jedna od stvari koja je pomogla ovoj mami da se oseća bolje je da skoro svaki dan uživa u nečemu posebnom.

"Ponekad, kad moja deca spavaju u kolima, svratim da kupim sebi sladoled. Stvar je u razmišljanju šta danas mogu da uradim za sebe, čak i ako je to nešto malo".

Ona je priznala da se napokon oslobodila osećaja krivice, kada je osvestila da može da voli svoju decu i da bude preumorna, tj. da to ne isključuje jedno drugo.

"Mogu da uživam u roditeljstvu i da budem premorena. Mogu da budem premorena i da budem zahvalna za svoju decu".

Evo top 7 Alisijinih saveta za borbu sa roditeljskim premorom:

  1. Nađite prijateljice kojima možete da se poverite i da sa njom razgovarate.
  2. Uzmite dan pauze kada ćete se odmarati i opuštati sa decom.
  3. Nađite vremena za sebe ako možete, čak i ako je to samo kratko.
  4. Razmislite o tome kako se osećate.
  5. Brinite o svojim potrebama.
  6. Blokirajte mame influenserke zbog kojih se osećate loše.
  7. Zatražite pomoć.

BONUS VIDEO:

Terapeutkinja se ne igra sa svojom decom TikTok/ domesticblisters

(Yumama/N. Z.)