Mnoge mame znaju da nije istina da ste posle porođaja srećni, spremni na sve i da se bol odmah zaboravlja, sreća nastaje tek kaa posmatrate vašu bebu kada raste. Međutim, nicanje zubića, dojenje, neprospavane noći, sve ovo utiče na raspoloženje i stanje mame.

U jednom trenutku, mama oseća kako nema snage ni za šta, nikada nije sama ili samo sa suprugom, stalno postoji potreba da se neprestano žonglira beskrajnim roditeljskim i drugim obavezama, deca postaju naporna. Mami su potrebni odmor, pomoć i malo samoće. Ovo stanje se naziva roditeljsko sagorevanje.

I sasvim je razumljivo - na kraju krajeva, ogroman teret i odgovornost pada na ramena roditelja. Ali caka je u tome što, za razliku od profesionalnog sagorevanja, savet "dajte otkaz, odmorite se, promenite posao, pronađite novo polje aktivnosti" u ovom slučaju nije prikladan, piše deti.mail.ru.

Neće biti moguće ostaviti svoju decu ili naći novu. Roditelji rade 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji. A preporuke u duhu "samo se opustite i naspavajte" sigurno ne funkcionišu.

Evo 4 glavna znaka da ste doživeli roditeljsko sagorevanje:

  • Doživljavate fizičku ili emocionalnu iscrpljenost (ili oboje)
  • Čini vam se da si loša majka – i mnogo vas je sramota
  • Osećate se siti majčinstva
  • Emotivno ste se odvojili od svoje dece, postali ste ravnodušniji prema njima. Jednostavno mehanički izvršavate svoje dužnosti i samo sanjate da ostanete sami.

Sve ovo znači da vam je hitno potrebno ponovno pokretanje. Vreme je da mama postane srećna. Na kraju, svi će imati koristi od ovoga - i vi i ostali članovi porodice.

Šta da radite?

Evo šta australijski psiholog i specijalista za odnose dece i roditelja Adam Ralf piše o tome u svom članku u časopisu "The Conversation":

1. Prestanite da kritikujete sebe
Samosaosećanje je ključno za brigu o sebi za sagorevanje. Istraživanja pokazuju da ako počnete da opraštate sopstvene greške i lenjost, ne zahtevate savršenstvo od sebe i jednostavno ne radite mnoge stvari koje su vam se ranije činile obaveznim, to će pozitivno uticati bukvalno na sve: postaćete zdraviji, srećniji , mirniji, samouvereniji.

2. Stavite sebe na prvo mesto
Vreme je da promenite svoje prioritete. Navikli ste da sebe stavljate na poslednje mesto, da na prvom mestu zadovoljavate interese i potrebe svoje dece. Vreme je da promenimo situaciju. Briga o sebi nema nikakve veze sa sebičnošću. Ovo je vitalna veština za svakog roditelja, bez koje jednostavno ne može da se nosi.

3. Pravite male korake
Briga o sebi ne znači da morate da ostavite svoju decu da se brinu sama za sebe, poput provođenja dana u banji ili kupovine. Možete početi sa malim dnevnim koracima koji traju samo nekoliko minuta, ali vam omogućavaju da se osećate više kao sami i imate pozitivniji pogled na svet. Na primer, počevši od nečeg vrlo jednostavnog: izvođenje vežbi disanja, izlazak iz kuće u kratku šetnju ili razgovor telefonom sa simpatičnim prijateljem.

4. Zatražite pomoć
Ako osećate da ne možete da se nosite, potrebna vam je grupa za podršku. Pa, ili ne grupa, ali bar jedna osoba koja je spremna da vam pruži rame u teškoj situaciji. Prijatelji, rođaci, kolege, komšije – svi oni mogu da postanu "selo naklonosti" koje je, kako kaže poznata poslovica, potrebno za podizanje deteta.

(Yumama/T.A.S.)

BONSU VIDEO:

Novogodišnja dekoracija od kartona TikTok/ noracontetout