Mame i tate daju sve od sebe da na najbolji mogući način brinu o deci, po cenu da zapostavljaju sebe. Iz najbolje namere šalju mališane na brojne vannastavne aktivnosti, a kako je pokazalo novo istraživanje, što više imaju raspoređenih aktivnosti, to su veće šanse da dođe do nekog negativnog ponašanja, poput problema sa koncentracijom ili svađama sa drugom decom.

Roditelji bi trebalo da daju deci više slobodnog vremena za igru, a time bi mogli i da smanje rizik od razvoja anksioznosti, depresije i drugih mentalnih stanja, pokazali su rezultati studije Univerziteta u Ohaju, koja je dokazala i da postoji veza između roditeljskog premora i ponašanja roditelja koje povećava rizik od mentalnih problema kod dece.

"Imamo velika očekivanja od sebe kao roditelja. Imamo i velika očekivanja od toga šta bi naša deca trebalo da rade", kaže jedna od vodećih autorki studije Kejt Goulik. "S druge strane, poredite sebe sa drugim ljudima, sa drugim porodicama i tu ima mnogo osude".

Istraživanje koje je sprovedeno prošlog leta, a u kojem su učestvovala 722 staratelja, pokazalo je da 57 odsto njih oseća premor.

Naučnici su upozorili da tada roditelji ulaze u začarani krug – mame i tate dece sa mentalnim poremećajem prijavljuju veći nivo premora i veću šansu da vređaju, kritikuju dete, da viču na njega, grde ga i/ili udare. Ovakvo, negativno ponašanje roditelja povezuje se sa više mentalnih problema kod dece.

"Kada su roditelji premoreni, skloniji su depresiji, anksioznosti i stresu, a njihova deca se takođe ponašaju lošije i emocionalno su lošije", kaže Bernadet Melnik, koja je u državi Ohajo zadužena za promociju zdravlja. "Zato je veoma važno da se suočite sa svojim stanjem i ako izgarate kao roditelj, počnete više da brinete o sebi", prenosi njene reči nypost.com.

Stvar je u tome da roditelji daju svoj maksimum u brizi oko dece, a ne brinu dovoljno u sebi.

"Kao roditelji ne možemo više da sipamo iz praznih šolja. Ako deca vide da roditelji brinu o sebi, velike su šanse da će i ono brinuti o sebi kada odraste. To ima veoma važan efekat na decu i celu porodicu", izjavila je ranije Melnik.

BONUS VIDEO:

Kada su roditelji najpotrebniji deci TikTok/iamsaramartinez

(Yumama/N. Z.)