Skladnost, ljubav, poštovanje i bliskost nisu samo ideali kojima težimo u braku, već svakodnevica koja treba da bude normalna za jednu zdravu porodicu. Kakav odnos gradite prema svom mužu ili supruzi, pravi je primer vašoj deci, kako i oni treba da se ponašaju prema drugim ljudima u njihovoj okolini. Način komunikacije, ono čemu težite, koliko pokazujete poštovanja, razumevanja prema svom bračnom partneru, decu prati u svakom odnosu koji uspostavljaju od vrtića do odraslog doba.

Poštovanje i izvinjenje

Nezdrav ego uništio je mnoge brakove. Uspešan brak zahteva da supružnici poštuju jedni druge, što znači da naučite da se izvinite kada niste u pravu. Kada deca vide da odnosom njihovih roditelja ne dominira ego ili sindrom „moja je poslednja“, uče da poštuju sopstvenu braću i sestre i prijatelje. Izvinjenje (kada je prikladno) nije slabost, već snaga samopouzdane osobe.

Naklonost i bliskost

Kako brak postaje prenatrpan životnim obavezama — poslom, decom, karijerom, finansijama, brigom o starijim roditeljima i drugim ličnim i porodičnim zaduženjima — parovi često počinju da zaboravljaju da cene jedno drugo. Zaborave da se ponovo povežu i odvoje vreme za sebe, budu zahvalni i prestaju da međusobno govore „hvala“.

Deca treba da vide kako njihovi roditelji pokazuju naklonost i poštovanje kroz ljubazne reči, komplimente i promišljene i lepe postupke. Ovo uči decu važnosti zahvalnosti i podstiče ih da pronađu načine da cene svoje prijatelje i porodicu.

Kako da podelimo obaveze?

Brak je kao tango...partneri moraju da vode, prate, zbližavaju se ali i ponovo udaljavaju da bi ostavili prostor za svakoga. To je snažan brak koji pokazuje ove kvalitete deljenja i timskog rada, a deca uče ove veštine rano u životu, kada vide da njihovi roditelji na odgovarajući način dele sve i lepo i teško u domaćinstvu.

Rešavanje nesuglasica

Imati različita mišljenja je normalno u svakoj vezi, ali igra ključnu ulogu u kontekstu braka. Kada deca vide da im roditelji prilaze i rešavaju ove nesuglasice sa poštovanjem, saznaju da se oni mogu rešiti bez vike, vrištanja, udaranja ili zlobe.

Deca uče važnost empatije i pažnje prema potrebama i gledištu druge osobe. Kroz iskustvo roditelja koji rešavaju sukobe, deca uče da su nesuglasice normalne, neizbežne, ali da se mogu rešiti na bezbedan, konstruktivan i zdrav način.

Postavljanje ciljeva i planiranje

Kompanije nisu jedine koje imaju ciljeve; i porodice koje gledaju u budućnost ih imaju. Kao roditelj, deo vaše odgovornosti je da pomognete deci da cene ulaganja u budući kvalitet života koji porodica želi da ima.

To posebno znači postizanje i deljenje ciljeva vezanih za zdravlje, karijeru, finansije, zabavu, duhovne potrebe itd. Kako možemo da priuštimo novi auto? Gde možemo da idemo na naš sledeći odmor? Kako možemo da budemo zdraviji kao porodica? Pravilno uključivanje vaše dece u postavljanje i postizanje ciljeva kao porodice podstiče ih da poštuju plodove vaših napora.

Humor

Smeh povezuje ljude i rečeno je da "nikada ne možemo istinski voleti nekoga sa kim se nikada ne smejemo“. Humor u braku stvara prijatna sećanja, briše loše i pojačava emocionalnu intimnost braka. Kada se zajedno smejete, smejete se sebi, pa čak i jedni drugima, vaša deca uče da život shvataju pozitivnije. U snažnoj vezi sa srećom i radošću, humor jača porodične veze i ovi „smešni događaji i sećanja“ će se prepričavati i na porodičnim okupljanjima i  uvek izazivati smeh u godinama koje dolaze.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Trik mame za kupovinu prave veličine cipelica bebi Tiktok/yana_mom_