Koliko god da volite svoje dete i uživate u ulozi roditelja, naiđu dani kada vas obaveze ophrvaju i osećate se kao da razočaravate sami sebe. Bez obzira na to kog je uzrasta vaše dete, naiđe dan kada pomislite "mrzim roditeljstvo" jer ne znate kako da se izborite sa nekim situacijama.

Nemojte da očajavate niti da smatrate da ste zbog toga loš roditelj – činjenica je da uloga roditelja ima i loših, teških strana, ali one ne poništavaju sve ono dobro što donosi ova uloga. Umesto očajavanja, pročitajte tri saveta psihoterapeutkinje Zoi Šo koji će vam pomoći da prebrodite ovu "krizu".

1. Zastanite i razmislite o jednoj stvari koju volite

Kada imate te izrazito loše dane, kada samo želite da se predate, napravite pauzu, dišite duboko, polako i pokušajte da navedete jednu stvar koju u tom momentu volite u vezi sa svojom decom.

2. Pogledajte u sebe

Psihoterapeutkinja kaže da kada se osećamo razočarano, uglavnom nismo razočarani zbog dece, nego zbog samih sebe. Razne stvari koje mališani rade se reflektuju na roditelje, koji se onda zbog toga osećaju razočarano i doživljavaju to neuspeh u pokušaju da od deteta naprave produktivnog člana društva.

"Pored toga, strah nas je. Ponekad svom sinu tinejdžeru kažem: ’Nisam razočarana u tebe. Ti si sjajan. Razočarana sam u sebe’", kaže terapeutkinja za yourtango.com i dodaje da to ne pokušavate sa malim detetom jer neće razumeti.

3. Prihvatite rupe u svojoj mreži

Ne morate da budete savršeni, dovoljno dobri roditelji stvaraju sjajne mlade ljude, kaže psihoterapeutkinja, savetujući da o roditeljstvu razmišljate kao o mreži, te da imate na umu da se svaka mreža sastoji i od rupa.

"Čak i najbolji roditelji nenamerno nanose neke ’emocionalne rupe’ svojoj deci jer smo svi samo ljudi. Te rupe daju našoj deci priliku da postanu snažniji, što je neophodno da budu funkcionalne odrasle osobe. Mreža bez rupa nije funkcionalna. To znači da postoji nešto dobro i u našim greškama, svi ih pravimo i naša deca uz njih rastu", poručuje ona.

BONUS VIDEO:

Šta psiholog ne bi rekla svom detetu TikTok/psychologywithdrana

(Yumama/N. Z.)