Pedijatri se sve više bave umorom dece, za razliku od pre nekoliko decenija. Mnogi roditelji se žale da mališani provode previše vremena ispred kompjutera ili televizora, apatični su i više se ne igraju kao kada su bili deca, kako prenosi Clicksanatate portal.

Ako iscrpljenost krije zdravstveno stanje, često se radi o bolestima kao što su hepatitis, infektivna mononukleoza, upala pluća. Takođe, uzrok umora dece mogu biti astma, anemija, neurološka stanja, nedostatak vitamina i minerala, kao i određeni hormonski poremećaji.

Ne spava dovoljno

Ako mališan ne spava dovoljno, očigledno će biti iscrpljen, neraspoložen za igru, apatičan i bez energije. Štaviše, deca koja se nedovoljno odmaraju suočavaju se sa problemima pažnje. Normalno, deci je potrebno više sati sna nego odraslima, tačnije do 12 godina 10-11 sati, a posle 12 godina 9-10 sati sna. Bilo bi idealno da se te potrebe poštuju. U stvarnosti, dete se budi rano da bi otišlo u školu, nakon čega radi domaći, igra se i provodi vreme sa roditeljima. Nažalost, na kraju dana, mnogi ljudi izgube vreme potrebno za odmor ispred kompjutera ili telefona. Nedavna studija istraživača sa Univerziteta Stafordšir, Velika Britanija, sugeriše da 15 minuta dnevnog gledanja televizije utiče na kreativnost deteta.

Imaju probleme koji ih muče

Rekli biste da mališani nemaju briga i problema i da ne mogu biti pod stresom u mladosti. U stvari, deca mogu da naiđu na poteškoće u školi, mogu da se svađaju sa prijateljima ili roditeljima ili da prođu kroz značajne događaje, a sve su to izvori stresa koji utiču na trajni zamor. Ako je pod stresom, dete ne spava dovoljno, a sutradan mu nedostaje energije.

Neaktivnost

Dete se takođe može umoriti jer se ne igra i vodi sedeći život. Nedostatak fizičke aktivnosti povezan sa neuravnoteženom ishranom dovodi do iscrpljenosti deteta. Pokušajte da mu ograničite pristup kompjuteru, ali pazite da kontrolišete njegovu aktivnost na mobilnom telefonu, jer deca većinu vremena provode ispred gedžeta.

Preopterećujete ga vannastavnim aktivnostima

Želite da nauči što je više moguće i imate ambicije koje vi, u njegovim godinama, niste mogli da ispunite. Dakle, vodite svoje dete da nauči da pliva, da govori strani jezik, da slika, da se bavi sportom, da pleše. Mnogo je aktivnosti koje mu pričinjavaju zadovoljstvo i koje savesno prati, ali koje ga premore. Za dete je korisno da bude aktivno i da uči, ali roditelji ponekad preteruju u tom smislu.

Dugoročno, iscrpljenost deteta se može manifestovati kroz teškoće u asimilaciji informacija, u održavanju pažnje, napadima besa, uznemirenosti i riziku od gojaznosti.

„Umor utiče na dete i intelektualno i emocionalno. Umorno dete je i neraspoloženo, teže se kontroliše i često dolazi u sukob sa drugima“, kaže Raluca ​​Mosora, koja je dečji psiholog.

Kojim metodama možete sprečiti umor

  • Periodično proveravajte njegovo zdravstveno stanje uz pomoć krvnih testova ili drugih medicinskih ispitivanja, kako biste isključili bolest.
  • Uverite se da dovoljno spava i pokušajte da napravite raspored spavanja tako da dete zaspi u isto vreme.
  • Izbegavajte aktivnosti koje ga mogu preopteretiti pre spavanja; ograničite ili uklonite gledanje televizije ili igrice na telefonu ili tabletu iz večernjeg rasporeda.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Šaranje lica mami TikTok/ moms