Mnogo češće nego što možete da zamislite dešava se da se mala deca popnu do prozora. Ponekad roditelji stignu na vreme, a nekad, nažalost, ishod bude tragičan.

Ovakvi slučajevi se najčešće dešavaju kod dece mlađe od četiri ili šest godina, kada se ostave bez nadzora – dovoljan je i samo jedan trenutak. Da bi mališani bili bezbedni u kući, evo šta treba da preduzmete.

1. Sklonite sav nameštaj na koji bi dete moglo da se popenje dalje od prozora. Mališani su često radoznali i u želji da pogledaju kroz prozor penju se na sve što se nalazi u blizini.

2. Kada je dete u prostoriji, nikada ne držite prozor širom otvorenim, već vetrite prostoriju otvaranjem na kip, piše deti.mail.ru.

3. Zaštitite prozore nekim od sigurnosnih bravica koje su namenjene upravo sprečavanju nesreća sa decom. Postoje različite, neke služe tome da zaključate dete tako da uopšte ne može da otvori prozor, što je zgodno kada je samo u prostoriji, a postoje i one koje ograničavaju otvaranje prozora, tj. dopuštaju otvaranje krila samo nekoliko centimetara.

4. Nipošto se ne oslanjajte na instalirane komarnike na prozorima u smislu da će oni sprečiti pad deteta. Štaviše, komarnici mališanima mogu da daju lažni osećaj sigurnosti, tako da misle da smeju da se naslone na to, a zapravo ova mrežica za zaštitu od insekata ne može da izdrži ni blizu tolike težine.

5. Ne potcenjujte sposobnosti dece. Nemojte da mislite da vaše dete prosto nije tip koji se negde penje ili da mislite da ne može da se popenje do prozora jer mališanima svašta može da padne na pamet.

6. Napravite nepristupačne zone oko prozora i terase – na primer, možete da zalepite neku traku na pod, kao grancu do koje je mališanima dozvoljeno da idu, što znači da ne prilaze prozorima i vratima terase.

7. Objasnite deci zašto je opasno da se penju do prozora ili se naslanjaju na prozor.

8. I možda najvažnije, ne ostavljajte decu bez nadzora.

BONUS VIDEO:

OPASNA ZAMKA U VASPITANJU! Roditelji KASNO uoče OVAJ problem kod deteta - Posledice mogu biti UŽASNE (KURIR TELEVIZIJA)  Kurir televizija

(Yumama/N. Z.)