Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sačuvajte život deteta: 6 opasnosti koje vrebaju u kući

Ivana Đerković, pedijatar u penziji, objašnjava koje su najčešće opasnosti za decu koje vrebaju u domovima i kako da sprečite tragediju koja može da vreba iza svakog ćoška...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kada su deca u pitanju opasnost od povređivanja ili tragedije može da vreba iza svakog ćoška. Tragedija u kojoj je šestogodišnjak iz Pančeva izgubio život igrajući se sa pertlom, nažalost još jedna je nesreća u kojoj su najmlađi stradali u svom domu i dvorištu.

Nesreća se desila 26. jula (2016. godine) oko 18 sati u dvorištu u Ulici Svetog Save u Pančevu, gde se Mihajlo (6) igrao sa svojom četvorogodišnjom sestrom.

Dečak se, kako su njegovi rođaci ispričali za "Blic", u igri popeo na stolicu, vezao jedan kraj pertle sebi oko vrata, a drugi kraj oko ručke na otvorenom prozoru kuće. Pretpostavlja se da se stolica izmakla dečaku pod nogama i da ga je omča oko vrata ugušila. Devojčica je vrisnula kada je videla stravičan prizor, a njihova majka je istrčala je iz kuće.

Povezane vesti

Nesrećna žena pokušala je da ga spase, ali kada je stigla Hitna pomoć, lekari su mogli samo da konstatuju smrt mališana.

Ivana Đerković pedijatar u penziji objašnjava koje su najčešće opasnosti koje vrebaju u domovima i kako da sprečimo tragediju.

Čuvajte se terase

"Pre svega treba da naglasimo da je terasa veoma opasna i da na njoj deca nikada ne bi trebalo da ostaju sama. Ukoliko postoje stolice deca mogu da ih primaknu, da se popnu na njih i padnu sa terase", objašnjava Đerković.

Osim terase, prozori takođe mogu da budu veoma opasni kao i stepenice u kućama. Deca lako mogu da padnu, ozbiljno se povrede i nastradaju.

Povezane vesti

Gajtani opasni po život

O opasnosti gajtana, nažalost, naučili smo kada je dnanaestogodišnjakinja iz Dimitrovgrada u aprilu prošle godine obmotala gajtan od roletne oko vrata i u igri izgubila život. Slična tragedija dogodila se i pre par godina kada je devojčica (11) pronađena obešena o plastično uže, koje je bilo zakačeno o kuku na plafonu sobe porodične kuće u borskom selu Zlot.

"Gajtani mogu da budu veoma opasni. Treba sklanjati u kući sve gajtane, konopce i slične stvari kojima dete može da se zadavi", objašnjava pedijatar.

Povezane vesti

Staklo što dalje od dece

Ivana Đerović objašnjava da maloj deci ne treba dati staklene čaše čak i ako oni znaju da piju sami, jer uvek postoji mogućnost da će da ispuste čašu i da se poseku na staklo.

"Oštre ivice, plahari, cipelarnici, utikači, oštre stvari, grejna tela - sve je to veoma opasno. Morate paziti da na vaše dete nešto ne padne i zato dobro pričvrstite predmete u kući. Imali smo brojne slučajeve kada su deca zadobila ozbiljne opekotine tako što su se poparila vrelom kafom ili čajem. Najlon kese su takođe veoma opasne jer dete može u igri da je stavi na glavu i da se uguši", priča Đerković.

Povezane vesti

Rizično i kupatilo

Pedijatar upozorava da je kupatilo, takođe, opasno mesto u kući gde deca mogu ozbiljno da se povrede.

"Ne treba ostavljati malu decu samu u kupatilu jer mogu da se okliznu, da upadnu u šolju ili da padnu u kadi", kaže pedijatar.

Povezane vesti

Oružje i oštre predmete ne držite na vidnom mestu

Da oštre predmete i oružje nikako ne biste smeli da ostavljate na mestu gde dete može da dohvati govori priča dečaka koji je upucao sestru iz lovačke puške.

Krajem 2014. godine, Elena Krsmanović (8) preminula je u porodičnoj kući u Resniku nakon što je u nju iz lovačke puške slučajno pucao njen četvorogodišnji brat. Napunjenu pušku je na stolu pored dece ostavio njihov otac, nakon što se vratio iz lova u kom je bio sa kumovima i rođacima. Dečak je uzeo pušku, povukao oroz, i na licu mesta usmrtio sestru. Posle saslušanja u policiji, Darko je priveden na saslušanje u nadležno tužilaštvo, posle čega je pušten da se brani sa slobode, a Drugo osnovno tužilaštvo nedavno je podiglo optužnicu protiv njega.

"Noževe nikada ne držite na vidnom mestu. Deci svašta može da padne na pamet a mi treba da brinemo i da ih sačuvamo na vreme", kaže doktorka.

Neka vam deca budu uvek u vidokrugu

"Bilo da se radi o maloj ili velikoj deci uvek treba da budu pod nadzorom. Ako se dete ućuti u susednoj prostoriji budite sigurni da nešto nije kako treba", savetuje Ivana Đerković.

Piše: A. Đokić

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica