Mnoga deca doživljavaju neizmernu ljubav od bake i deke, oni su njihovi super heroji, uteha, izvor ljubavi, pa ne čudi što deca jedva čekaju da ih bake posete ili čuvaju. Kod bake je sve lakše, slađe i mnogo toga je više dopušteno nego kod mame i tate. Mnogi roditelji kada vide svoje roditelje u ulozi bake ili deke jednostavno ne mogu da ih prepoznaju i pitaju se - "Da li su to isti oni otac i majka koji su mene odgajali?"

Iskustva pokazuju da su baka i deka u ulozi roditelja bili puno strožiji, zahtevali su disciplinu, pravila su morala da se poštujuju, dok za unuke ista ta pravila više ne važe. Donosimo vam slatke i zanimljive priče o tome šta su vama branili, a unucima, odnosno vašoj deci sada dopuštaju i u tome ih podržavaju:

1. Slatkiši

Verovatno ste se kao dete prikradali polici sa slatkišima, a kada bi mama prebrojala koliko ima čokoladica i kremića, ako bi nešto nedostajalo, sledila bi grdnja i kazna. A sada, kada su vaša deca kod vaših roditelja, papirići čokolada, bombona i kesića su na sve strane. Odjednom vaše zabrane za šećer i slatkiše pre jela ne važe, a bake i deke vam odgovaraju - "Pusti ga, šta će da mu fali od jedne čokoladice!"

2. Crtanje po zidovima

Dečija omiljena aktivnost - beli zid očigledno svakom mališanu najviše budi maštu. Prisetite se kada ste bili mali, želeli ste samo malo da žvrljnete bojicom, ali pravila su bila jasna - nema pisanja po zidovima i nema dodirivanja okrečenog zida šakama. Ponekad vam se čini da su vaši roditelji izgubili pamćenje, jer vašem detetu to nije zabranjeno. Odjednom žvrljotine po zidovima postaju dragocena umetnička dela njihovog unuka ili unuke.

3. Prljanje

Igranje u pesku, šutiranje lopte u blatu, jedenje šumskih jagoda prstima i čišćenje prljavih ruku od majicu - zbog svega ovoga ste bar jednom u životu dobili kritike. Ali, kada su u pitanju vaša deca, baka i deka kažu da se sve pere, a šta ne može da se opere - kupićemo novo. Uz obrazloženje - "Sve je to stvar detinsjtva i igre, tako si i ti."

4. Čitanje priča za laku noć

Iako su i vama čitali priče pred laku noć, to bi bila jedna priča, gašenje svetla, maženje, ljubljenje i spavanje. Kada su vaša deca u pitanju, bake i deke imaju toliko strpljenja da su spremni da čitaju jednu istu priču koju dete traži tri puta za redom svako veče.

Kod baka i deka nema puno kritikovanja i disciplinovanja, već puno, puno ljubavi. Naravno, bitno je da se ne ugrožava autoritet roditelja i da postoje granice, a normalno je što se i vi pitate - "zašto nisu bili tako blagi i nežni prema meni". Oni su sada baka i deka, imaju novu najslađu ulogu na planeti, a vi i vaša deca treba da budete zahvalni što su baš tu i što su baš to oni - ponovo detinjasti i puni toplih emocija.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

DECA BIZARNIM PONAŠANJEM OPONAŠAJU RODITELJE! Mršević: Hoće da pokažu da su i ona velika Kurir TV