Jedna mama troje dece, koja zbog zdravstvenog stanja nije u mogućnosti da radi, želi da se razvede ali strahuje da suprug može da joj uzme decu, jer nema materijalna sredstva da ih izdržava.

Postavila je pitanje šta može da se uradi i kako može da ostvari svoja prava kao roditelj u sudskom postupku?

Yumamina savetnica odgovara:

“Sud neće zbog nemogućnosti majke da radi, usled zdravstvenog stanja, dete poveriti ocu. Gledaju se mnoge okolnosti i procenjuje šta je najbolji interes deteta, odnosno koji roditelj i kod kog roditelja bi bile bolje zadovoljene sve potrebe deteta. Ukoliko majka dobije Rešenje o radnoj nesposobnosti, može prilikom zahteva za razvod traziti i supružničko izdržavanje.”

Jedno od najčešćih pitanja koja su se ponavljala u Yumaminom inboksu je i visina alimentacije. Jeleni su postavljena pitanja koje uglavnom mogu  da zvuče ovako:

Ukoliko je visina alimentacije donesena pre 7, 10, 15 godina, ta suma zbog inflacije, potreba dece koja su porasla imaju drugačije potrebe je premala - kako može da se koriguje i poveća? I kako se određuje ta nova suma?

Savetnica za razvod braka odgovara:

“U najvećem brojem slučajeva, u tim situacijama, ne samo da je došlo do inflacije i opšteg porasta cena svih namirnica i artikala koje deca koriste (hrana, obuća, odeća i sl.), već i deca nakon 7,10, 15 godina imaju veće potrebe. Dete vrtićkog uzrasta najčešće ima manje potrebe nego tinejdžer. U tim situacijama dete preko svog zakonskog zastupnika (majke) podnosi tužbu kojom se traži izmena iznosa izdržavanja. U tom postupku se utvrđuje na koji način i u kojoj meri su se promenile potrebe deteta u odnosu na period kada je doneta prethodna presuda.”

Još jedan problem, se jako često ponavlja većini osoba koja žele da pokrenu brakorazvodnu parnicu ili imaju neke žalbe na postojeće odluke.

Kada žena nema novac da pokrene brakorazvodnu parnicu, žali se na neku odluku posle razvoda i slično - da li postoji način da se snađe, da li zakon predviđa neko rešenje?

“U okviru opština postoje Službe besplatne pravne pomoći, koje mogu da sastave tužbu, žalbu licu koji nema sredstava za vođenje postupka. Moguće je i pozivanje na tzv. siromaško pravo gde lice koje dokaže da nema sredstava traži od suda da ga oslobodi troškova postupka.”

Ukoliko imate dileme o starateljstvu, alimentaciji, želite da znate koja su vaša i prava vašeg deteta, postavite pitanje u komentarima na našem Yumama profilu na Instagramu ili Facebooku ili nam pošaljite poruku u inbox.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Kako da dete stiče prijatelje TikTok/stricek_dusko