„Golotinja između roditelja i dece je u redu sve dok je oboma to potpuno udobno“, kaže trener roditelja Davn Huebner, doktorka nauka, autorka knjige za samopomoć za decu „Šta da radiš kada se previše brineš“. Ona dodaje da roditelji moraju da paze na bilo kakve promene u tom nivou udobnosti. „Cilj kod dece je da se podstiče prihvatanje i poštovanje njihovog tela dok postepeno, tokom vremena, uče norme vezane za privatnost i saglasnost“, kaže ona.

Evo gole istine o golotinji - prednosti, mane i nekoliko neprocenjivih saveta o tome kada bi moglo biti vreme da se prikrije, kako prenosi Helthline.

Prednosti i mane roditeljske golotinje

Postoji nekoliko razloga zbog kojih biste možda želeli da budete goli pred svojom decom - i podjednak broj razloga zbog kojih biste mogli da izaberete malo odmereniji stav.

Evo nekih stvari o kojima treba razmišljati:

Zgodno je

Kada imate veoma malu decu, normalno je da povremeno budete goli pred njima. Na kraju krajeva, ako imate bebu ili malo dete, gotovo je nemoguće otići u kupatilo ili se istuširati sam... osim ako ne uživate u beskrajnom vrištanju ili brizi da li će se povrediti ili uništiti kuću. Zatim, kako deca postaju starija, granice nisu uvek njihova jaka strana.

Dobićete neprijatne komentare, pitanja i poglede

Možda ćete dobiti pitanja o „izgledu“ dole ili zašto su određeni delovi tela „drugačiji“. To će vas verovatno zateći i naterati da pocrvenite.Iako neki roditelji mogu odlučiti da počnu da se prikrivaju kada se to dogodi – posebno kada dete nije istog pola kao vi – ovo takođe možete iskoristiti kao trenutak za podučavanje i ublažiti situaciju stvarnim, anatomskim tačnim komentarom. Deca će uglavnom slušati, klimati glavom, a zatim krenuti dalje. To je često veća stvar za vas nego za njih. Samo zapamtite da se nikada ne osećate loše zbog postavljanja pitanja, ma koliko to bilo pogubno.

Možete promovisati pozitivnost tela i prihvatanje

Mnoge mame kažu da je to glavni razlog zašto izlaze nage pred svoju decu. „Dve bebe kasnije, moje telo nije ono što moja ćerka vidi u časopisima i na bilbordima“, kaže Hejli, majka dvoje dece iz Njujorka. Mislim da je važno da ona odraste videći šta je zapravo normalno. Podjednako važno, želim da odraste videći da je njena mama u redu sa onim što je normalno.”

Mame dečaka takođe mogu poželeti da utiru put novoj generaciji muškaraca koji žene vide kao prave ljude, a ne kao idealne devojke sa društvenih mreža. Džil, samohrana majka dvoje dece iz Severne Karoline, kaže: „Pokušavam da naučim moje dečake o ljudskom telu i tome kako su svi različiti. Takođe pokušavam da ih naučim o kucanju i privatnosti, bez stida tela."

I Huebner kaže da roditeljska golotinja svakako može postići taj cilj: „Ležerna golotinja pred malom decom pomaže im da nauče da prihvataju tela – da vide da su tela funkcionalna, jaka i normalna, bez obzira na oblik ili veličinu. Sve dok je golotinja odvojena od seksualnosti, ne postoji šteta što je roditelj go oko malog deteta.”

Možda se osećate neprijatno

Jednostavno rečeno: golotinja nije za svakoga. To može biti rezultat načina na koji ste odgajani, vašeg kulturnog porekla ili vaše ličnosti. Drugi roditelji veruju da je važno učiti decu skromnosti od malih nogu.

„Nikada nismo bili goli pred našim blizancima – nosimo donji veš“, kaže Adam, tata sa Long Ajlenda. Mi ih učimo da se vaše telo ne stidi, već da treba poštovati privatnost.

Delovi tela se ne smatraju tabuom

Čak i najprivatniji intimni delovi, genitalijeimaju biološku funkciju i ne bi trebalo da imaju osećanja stida vezana za njih. Ovo posebno može pomoći kada deca uđu u pubertet.

„Bila sam veoma otvorena sa svojom ćerkom, i to mi je pomoglo da otvorim vrata za pitanja koja bi mogla da ima o svom telu u razvoju“, kaže Sju iz Masačusetsa. To je dovelo do zanimljivih diskusija, ali ona takođe nije poludela kada su počela da joj rastu stidne dlake jer je znala da je to normalno.

Granice mogu biti zamagljene

Stvari mogu postati složenije kada imate posla sa decom suprotnog pola - a mnogi roditelji imaju poseban problem kada su u pitanju tate i ćerke.
Hejli se, na primer, sasvim drugačije oseća prema golotinji svog muža, a on nikada nije bio potpuno razodeven pred njihovom ćerkom.

„Mislim da joj je važno da što pre nauči da nikada ne postoji razlog da odrasli muškarac nema odeću oko sebe“, kaže ona. "Jednostavno ne osećamo da može biti izuzetaka."

Dok druge porodice mogu umesto toga odlučiti da razgovaraju o bezbednosti tela u različitim situacijama, postoji nešto što se može reći za tu vrstu jasnoće, kaže Suzan Bartel, psihološkinja, psiholog roditeljstva iz Njujorka.

„Ako ste vrlo jasni koje su granice, onda to dete nema nikakva pitanja“, objašnjava ona, dodajući da deca nemaju kognitivnu sposobnost da razumeju nijanse. „Nikada nije u redu videti odraslog muškarca golog — to je jasno za to dete.

Dok Bartel veruje da je uvek u redu da deca budu gola oko svojih istopolnih roditelja, ona kaže da se drugačija dinamika na kraju razvija sa majkama i sinovima i očevima i ćerkama.

Možete naučiti razliku između golotinje i seksualnosti

Postoji razlika - velika. Neki roditelji veruju da ova razlika može pomoći u promovisanju prihvatanja dojenja, kao i da zaustavi hiperseksualizaciju ženskih tela.

Kada je možda vreme da se prikrije

Kao i sa svim stvarima u vezi sa roditeljstvom, samo kada mislite da ste nešto sredili, to se menja. Ležerna golotinja može biti dobra kada su vaši mališani mali, ali u nekom trenutku ćete možda primetiti razliku u njihovom nivou udobnosti - i vašem.

„Kada roditelji počnu da se osećaju neprijatno i kada počnu aktivno da se pitaju da li je golotinja i dalje u redu, to je znak da se više ne oseća dobro i da bi roditeljsku golotinju trebalo postepeno ukinuti“, kaže Huebner.

„Slično, negde između 4 i 8 godina, većina dece počinje da razvija osećaj skromnosti u pogledu sopstvenog tela i odgovarajuću nelagodu kada vide gola tela svojih roditelja.

Evo nekoliko znakova na koje treba obratiti pažnju…

  • česta, uporna pitanja o intimnim delovima kada ste goli
  • smeh ili uvrede o delovima tela
  • pokušavajuc da dodirnu intimna mesta
  • skreću oči kad te vide golog
  • zure u svoja intimna mesta
  • traže privatnost za sebe
  • govore ti da se pokriješ

Huebner kaže da je problem uglavnom u tome da deca počinju da posmatraju genitalije kao eksplicitno seksualne organe.

Ovo je normalan deo razvoja - samo treba da budete svesni i da poštujete ono što vaše dete pokušava da izrazi.

„Poštujte potrebe i osetljivost svog deteta“, savetuje Huebner. „Želite da vide da imaju pravo da biraju šta je u redu, a šta ne kada su u pitanju njihova tela.

Bartel ima drugačiji, više frojdovski stav o ovome: „Mali dečaci nisu seksualni, ali postoji edipova stvar koja se dešava u nekom trenutku oko 5. godine“, kaže ona. „Teže je da se reši ako nemaju jasne granice. Ako dete nije na mestu gde registruje vaše telo, mislim da je golotinja u redu. Problem je u tome što ne znate kada će se to promeniti."

I Huebner i Bartell se slažu da treba da počnete da obraćate pažnju na ovo pitanje već sa 5 godina, ali da je generalno dobra ideja postaviti neke granice najkasnije do 10. Neki roditelji, međutim, ističu da je to američki senzibilitet i da je u Evropi drugačije. Bez obzira na to, sve se svodi na ovo: Slušajte svoju decu, čak i kada nešto eksplicitno ne verbalizuju.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Kupanje bebe TikTok/thedixonfamily111