Kada dobijete dete, sve vam je novo i nepoznato i dok s jedne strane uživate u svemu tome, s druge postoji i milion briga i pitanja koja vas muče.

Kratki saveti roditelja i stručnjaka možda će vam u nekoj meri olakšati snalaženje u novoj ulozi – evo šta oni kažu.

Živite u trenutku

Nemojte stalno da brinete o svemu što treba da obavite – veš, izmlazanje, kupovina pelena – naučite da uživate u trenutku sa svojom bebom.

Ne brinite mnogo oko hrane

Očekujte da dete ima neke čudne navike u ishrani. Nudite mu raznovrsnu hranu, ne navaljujte, ne paničite. Ješće kada bude gladno.

Naučite ga da rano leže u krevet

Dete će na taj način dobiti san koji mu je potreban, a vi ćete imati vremena da napunite baterije.

Recite "ne"

Što budete postajali bolji u odbijanju zahteva deteta koji nisu u njegovom interesu, to ćete manje imati takvih situacija.

Napravite mini-tradicije

Okačite balone oko kuhinjskog stola veče pre rođendana vašeg deteta, kako bi se ujutru iznenadilo. Pravite čudne zvuke kada ste vi i vaš mališan sami u liftu. Izmislite pozdrav koji ćete samo vi znati i upotrebite ga u posebnim momentima, piše parents.com.

Upoznajte svoje dete

Svako dete je jedinstvena kombinacija vrlina i izazova. Pokušajte da svoje reakcije prilagodite baš svom detetu.

Pričajte o odlukama koje se tiču novca

Kada kupite sir koji je jeftiniji u odnosu na neki drugi (i jednako dobar) ili odlučite da sačekate dok neka torba bude na sniženju, objasnite te svoje postupke detetu.

Čitajte detetu svakodnevno

To pomaže u da bude maštovitije i svakako je dobar način da provedete kvalitetno vreme.

Imajte vremena za sebe

Izdvojite malo vremena za sebe, bez krivice. Svakom detetu treba srećan roditelj!

Polako sa velikim promenama

Kada želite da pređete sa korišćenja flašice na čašu, iz kreveca u krevet, znajte da detetu treba vremena i idite polako. Dajte prvo mališanu da se igra novom šoljom, ili sedite i čitajte na novom krevetu. Kada se naviknu na nova senzorna iskustva, lakše će prihvatiti promene.

Ne budite detetu sluga

Deca su po prirodi željna da uče nešto novo, zato ih na vreme naučite da kače svoju jaknu ili odlažu prljav veš u korpu, tako da ne morate vi to umesto njih.

Napravite tajm-aut

Kada ste ljuti, manje su šanse da sa detetom imate konstruktivnu interakciju. Ne morate da odreagujete na sve odmah, napravite pauzu da se smirite i promislite o svemu.

Pazite se hvalisavaca

Kada vaši poznanici počnu da se hvale o svom genijalnom, supertalentovanom detetu, opustite se. Velike su šanse da preteruju u hvaljenju ili lažu.

Odložite telefon

Kada ste sa decom, pozivi, poruke i mejlovi mogu da čekaju. Oni znaju kada ne obraćate pažnju na njih.

BONUS VIDEO:

Kako umiriti bebu TikTok/kydkyronashville

(Yumama/N. Z.)