Volite svoju decu najviše na svetu, ali to ne znači da ne umeju da vas izbace iz takta – naprotiv, baš zato što su vam toliko važni, mogu da vas iznerviraju kao niko na svetu.

Jedan od najboljih načina da izbegnete česte svađe sa decom je da ostanete smireni, ali to je često lakše reći nego uraditi. Takođe, i kada je vaš mališan uznemiren, ljut ili anksiozan, da biste njega umirili i utešili, opet je važna vaša smirenost, a evo kako da to postignete prema savetima terapeutkinje Debi Pinkus.

Promenite perspektivu

Ako možete da razmišljate na drugi način, bićete manje ljuti na svoje dete. Činjenica je da deca mogu da nas iznerviraju, naljute, učine da se osećate frustirano zbog nekog njihovog ponašanja, ali ono što je važno imati na umu je da se oni uglavnom samo ponašaju u skladu sa svojim godinama, piše empoweringparents.com.

Dakle, sasvim je razumljivo da ste ponekad iznervirani, ali to zapravo nema mnogo veze sa decom, nego sa vama. Uglavnom je krivac manjak strpljenja, tolerancije, način na koji je gledate na određenu situaciju.

Na primer, kada vaše dete psuje, normalno je da se u trenu naljutite, i treba da snosi prikladne posledice zbog toga, ali negde bi trebalo da imate na umu i da vaše dete to radi prosto jer je dete. Uostalom, njihov normalni deo razvoja je da pokušavaju da krše pravila i testiraju granice, a posao roditelja da brane te granice i insistiraju na poštovanju pravila.

Terapeutkinja ističe da to ne znači da treba da tolerišete loše ponašanje mališana, već da se potrudite da ne budete ljuti zbog toga, jer je to uobičajeno ponašanje za decu.

Identifikujte svoja osećanja

Kada ste na ivici živaca, zastanite i identifikujte svoja osećanja – da li je to nervoza, frustracija, povređenost? "Dajte osećanju naziv, recite sebi: ’Kada moje dete radi to i to, osećam se tako i tako zbog toga i toga", predlaže terapeutkinja Pinkus, navodeći primer: "Kada vidim da moje dete ne pomaže ništa u kući, osećam se besno jer se osećam kao loš roditelj. Bojim se da neće naučiti da bude odgovoran i grišće me krivica što nisam obavila svoj posao".

Nakon toga se zapitajte kakav odgovor, reakciju treba da date svom detetu u skladu sa situacijom. Imajte na umu da su deca okidač samo za emocije koje su već u vama, oni ih ne uzrokuju. Vaša odgovornost je da se suočavate sa sopstvenim osećanjima, ističe terapeutkinja.

Zastanite, udahnite, razmislite

Budite detetu primer kako da se suoči sa teškim osećanjima. Recite mu da ste trenutno frustirani, da ćete zato da udahnete duboko nekoliko puta i da se umirite, a zatim da smislite kako da najbolje rešite situaciju.

Terapeutkinja ističe da je ovaj metod dobar jer kada ste uznemireni, adrenalin raste, zbog čega često u ljutnji kažemo nešto zbog čega se posle kajemo.

Fokusirajte se na ono što je dobro

Svesno sebi stavite do znanja da je to što ste zabrinuti zbog deteta negativno. Takođe, to loše utiče i na mališana koji može steći utisak da postoji nešto u njemu zbog čega treba brinuti i to ga čini nervoznim, upozorava terapeutkinja Pinkus.

Naravno, pitate se kako da se ne brinete, ali ona ističe da je za to krivac razmišljanje o svemu negativnom što bi moglo da se dogodi. Terapeutkinja dodaje i da što više imate negativnih misli, stvara se više neuronskih veza zbog čega sve više brinete.

Njen savet je zato da uvek pokušate da se fokusirate na dobar ishod umesto na loš jer ionako ne znate šta će se desiti, a razmišljanje o pozitivnim stvarima je svakako manje stresno. Kada je manje stresa, mozak bolje funkcioniše, osećate se bolje i veće su šanse da efikasno usmeravate dete u njegovom ponašanju.

Na kraju, imajte na umu da je smirenost "zarazna". Ako naučite da budete smireni, učinićete mnogo za svoju porodicu jer će se taj osećaj smirenosti preneti i na njih. Usput, i vaša deca će naučiti kako da se smire u svakoj situaciji.

BONUS VIDEO:

VASPITANJE BATINAMA NEDOPUSTIVO! Srbi misle da je NORMALNO TUĆI decu, a zapravo je to OGROMAN PROBLEM (KURIR TELEVIZIJA) Kurir televizija

(Yumama/N. Z.)