Nijedna porodica nije savršena, što znači da u svakoj ponekad dođe do svađe, rasprave. Konflikti mogu čak i dobro da utiču na porodične odnose, ako se reše na konstruktivan način i ako to iskoristite da situaciju sagledate iz nekog drugog ugla.

Postoji način da se čak i sa svojim detetom raspravljate konstruktivno, tvrdi za gazeta.ru psihoterapeutkinja Sofija Efimenko.

Ona ističe da u raspravi sa detetom ne treba da kažete ništa što je vezano za njegovu ličnost, već da diskutujete o delima. Na primer, roditelji umeju mališanim da kažu "ti si bezobrazan/na" kada se loše ponašaju ili "ma, ti nemaš pojma" kada nešto ne razumeju, a odraslima deluje jednostavno.

Ovakve izjave, međutim, loše utiču na samopouzdanje deteta jer mu ljudi koji su mu važni kažu da je ono loše i ne zna šta treba da uradi da postane dobro.

Da biste to izbegli, psihoterapeutkinja Efimenko savetujete da u svađi pričate isključivo o delima. Na primer: "Znam da se inače lepo ponašaš, ali danas si bio previše grub prema svom drugaru. Reci mi zašto si ga nazvao budalom", predlaže Efimenkova. Takođe, ističe da je važno da govorite smirenim tonom.

"Nikada ne zaboravite da deca uče gledajući vas. Zato, postavite primer željenog ponašanja – dete mnogo bolje reaguje na ponašanje koje može da imitira, nego na reči. A ako se desi da ipak podignete ton u trenutku, objasnite detetu svoja osećanja u tom trenutku. Na primer, ako je dete istrčalo na ulicu i vi ste se uplašili, pa ste viknuli na njega", objašnjava psihoterapeut.

Efimenkova dodaje da je važno da i odrasli umeju da se izvine ako pogreše i da se zatim pomire sa detetom. To, ističe, neće uticati loše na roditeljski autoritet, već će dete naučiti da je normalno uputiti izvinjenje kada u nečemu pogrešite. Takođe, ako ono dođe da se izvini vama, jako je važno da ga svojom reakcijom ne odgurnete od sebe, čak i ukoliko ste iznervirani.

Još jedna veoma važna stvar je da detetu stavite do znanja da to što se raspravljate ne znači da ga više ne volite. I, bez obzira na to oko čega je svađa počela, dobro je imati na umu da nije poenta ko će da pobedi u raspravi, već da se pronađe rešenje za određeni problem, zaključuje Efimenko.

BONUS VIDEO:

Šta psiholog ne bi rekla svom detetu TikTok/psychologywithdrana

(Yumama/N. Z.)