Bilo da tako želite ili ste prinuđeni zbog prostora u kući ili stanu kojem živite, imajte na umu da to što vaši mališani dele sobu zapravo nije loša stvar. Da, postoje i loše strane deljenja sobe među braćama i sestrom – recimo, ponekad će im možda trebati više privatnosti nego što je ovako imaju – ali postoje i brojne prednosti deljenja sobe o kojima se malo govori.

Imaće više empatije

Većina dece ne uživa u deljenju, ali to je zapravo važna veština koju treba da nauče, a deljenje sobe je sjajan početak.

"Deca koja dele sobu će naučiti da poštuju jedno drugo i razviće strpljenje i razumevanje", prenosi purewow.com reči porodičnog terapeuta Džoen Sajdel i dodaje da tako postaju brižniji i empatičniji.

Svakako, svađe su neizbežne u zajedničkoj sobi, ali terapeutkinja savetuje da svako dete ima svoje stvari i prostor poput kreveta, dela sobe ili zid koji može da dekoriše po sopstvenoj volji, kako biste smanjili konflikt među njima.

Biće bolji drugari

Jednog dana će vaše dete možda imati cimera u studentskom domu ili će početi da živi sa svojim partnerom/partnerkom, ali svakako su velike šanse da će u nekom trenutku deliti sobu sa nekim.

"Deca koja dele sobu sa bratom ili sestrom će biti spremniji da dele prostor u budućnosti, bilo da je to učionica ili kancelarija", kaže terapeutkinja Sajdel.

Učenje da dele svoje stvari i poštuju tuđi prostor su važne lekcije koje će im svakako trebati za kasnije.

Možda ćete bolje spavati

Kada se deca probude usred noći, obično im je potrebno da im neko pruži osećaj sigurnosti i utehu. Ako mališani dele sobu, moguće je da će se oslanjati jedno na drugo, umesto da dolaze u vaš krevet usred noći, tako da ćete se vi bolje naspavati.

Biće bliskiji

Svaki roditelj želi da se njegova deca međusobno lepo slažu, da budu prijatelji. Braća i sestre koji dele sobu neizbežno provode više vremena zajedno, što znači da imaju više prilika da razviju blizak odnos.

"Braća i sestre možda će tražiti utehu i sigurnost jedno od drugog kada su uznemireni ili kada pokušavaju da zaspe, što će pomoći u izgradnji njihovog odnosa. To će im dati i priliku da imaju dublje razgovore", kaže terapeutkinja Sajdel.

Naučiće da postavljaju granice

Kao što smo rekli na početku, deca ne uživaju baš uvek u deljenju, ali to za njih ima i dobru stranu jer moraju da nauče da postave granice, a to je veština koja će im trebati u životu.

Kada je, recimo, detetu potrebno da bude samo, a deli sobu sa bratom ili sestrom, to je prilika da ono izgradi samopouzdanje i veštine asertivne komunikacije, tj. da izrazi svoje potrebe na konstruktivan način.

Kraće vreme odlaska u krevet

Rutine koje roditelji imaju uveče pred spavanje sa mališanima mogu da potraju, posebno kada idete od jednog do drugog deteta u različite sobe – dakle, na dva mesta pevate uspavanke ili čitate priče, pa vas jedno, a zatim i drugo mole da pročitate još jednu priču, ostanete još malo itd. Kada mališani dele sobu, vama će biti lakše da obavite sve ono što prethodi njihovom spavanju.

Možda će biti manje nereda

Stvar je jednostavna – ako deca imaju svoju sobu, posebno ako su sličnog uzrasta i igraju se zajedno, veće su šanse da vam neće rasipati igračke po celoj kući, već će biti tu, u njihovoj sobi.

BONUS VIDEO:

Brat sestri poklonio omiljenog medu TikTok/ tammyhembrow

(Yumama/N. Z)