Iako su bake često glavne heroine u detinjstvu skoro svakog deteta, u nekim porodicama ovaj odnos može da bude površan i hladan. Ponekad se deca bune da idu kod bake jer u njenoj kući vladaju drugačija pravila nego kod mame i tate - kkao roditelji tada mogu da postupe?

Sukobi između baka i unuka nisu retki, ali oni na svet gledaju na potpuno drugačiji način. I na kome je osim nas, roditelja, teret poboljšanja ovih odnosa? Mi smo ti koji razumemo i jedno i drugo. Aktivno slušanje i razgovor o situacijama je prva stvar koju treba uraditi ako dete iznenada zaglavi i odbije da poseti baku. Sedite sa detetom i slušajte ga. Možda vam se čini da su njegove tvrdnje potpuno neosnovane, ali pokušajte da ga razumete, ovo mu je važno.

Zašto unuci izbegavaju da idu kod bake - najčešći razlozi:

1. "Ona me tera da jedem"
Mi odrasli volimo da sedimo za stolom. A za decu koja žele da se igraju i kreću, prisilno hranjenje je prava muka. I ne umeju da objasne baki, a ona to čeka – da nahrani unuče.

U takvim slučajevima treba:
Objasniti baki da dete jede kada ima apetit i od prejedanja može da mu pozli. Možete reći detetu da je u redu da hvali bakinu hranu, čak i ako ona ne želi da je jede. Da proba zalogaj i krene svojim poslom.

2. "Ona me stalno kritikuje i grdi."
"Jedi polako!"; "Ne skači!" – ne želimo da razmišljamo o tome koliko takvih "ne" dete može da čuje od svoje bake. I ovo je razumljivo, baka sve brine i doživljava, ona je odgovorna za dete, i može mu se nešto desiti.

U takvim slučajevima treba:
Objasnite detetu da se baka plaši da se ne povredi i ako je moguće da se tako ne ponaša kada je posećuje. Postoje opuštenije igre, a u svakom prostoru važe drugačija pravila. Recite baki da je dete okretno i fleksibilno i koje aktivnosti može bez brige da mu dopusti.

3. "Ona me previše oblači!"
Bake često imaju strah da je detetu hladno. Možete beskrajno govoriti da je pregrevanje jednako štetno kao i hlađenje, ali uzalud. Naravno, nijedno dete ne voli da bude u ulozi kupusa - zatrpano garderobom. Postoji i suprotna situacija. Dete je nekontrolisano obučeno bez ikakve veze sa vremenom – lakše nego što je potrebno.

U takvim slučajevima treba da:
Objasnite baki, makar i po stoti put, posledice pregrevanja. Zamolite je da uzme u obzir činjenicu da dete mnogo trči i da se znoji. Ne gubite vreme i saznajte koja je tačno odeća prikladna za mališana u kojim vremenskim uslovima. Recite detetu da mora da misli kada se oblači. A kada ljudi na ulici nose džempere, očigledno je da to ne bi trebalo da bude majica.

4. "Dosadno mi je s njom!"
Pronaći raskrsnicu razmišljanja između stare i nove generacije danas je teže nego ikada. Deca se petljaju po elektronskim uređajima, a bake gledaju recepte i čitaju novine.

U ovom slučaju, trebalo bi da:
Recite baki šta dete voli i šta ga zanima. Pomozite joj da stvori slične uslove u svom domu – na primer, ponesite društvene igre i knjige. Detetu - recite mu više o njegovoj baki. Ako ispravno predstavite osobu, komunikacija s njim je čitava avantura. Možda ćete naći i zajednički jezik za njih - dobri filmovi, šetnje parkom itd.

Dakle - kada postoji problem, postoji i rešenje. Alim ono što je najvažnije jeste da ne terate dete da ide kod bake protiv njegove volje. Dobri odnosi se neguju vremenom i željom.

BONUS VIDEO:

Koliko je važna podrška roditelja, video koji je raznežio svet TikTok/dailyhumanmotivation

(Yumama/T.A.S.)