Larisa Kostenko iz Sankt Peterburga prvi put se porodila u 61. godini. Na rođenje deteta je čekala mnogo godina, verujući da će se jedan dan ostvariti u ulozi majke. Sada ćerka Katja već ima godinu i sedam meseci. Srećna majka je podelila svoju priču.

"Ne mogu da zamislim život bez nje" - rekla je učiteljica. Larisa Kostenko iz Sankt Peterburga je uz pomoć vantelesne oplodnje iz 15. pokušaja rodila dugo očekivanu ćerku, za šta je potrošila oko 30.000 evra. "Činjenica je da su mi lekari – specijalisti za reprodukciju – rekli da imam šansu da se porodim i izdržim do termina. Za mene je sve zdravo. I uspelo je, ali u ranoj fazi sve se raspalo", priseća se 62-godišnji penzionerka, bivša učiteljica.

U intervjuu za Jutjub kanal "Filmovi Elene Pogrebiške" objasnila je zašto je toliko očajnički želela da rodi dete. "Ovo je smisao života! Shvatila sam da dete mora da ima oca i majku. Radila sam na tome, ali, nažalost, nisam imala punopravnu porodicu. Godine su prolazile, a ja sam shvatila da ću možda do kraja svojih dana tražiti svoju srodnu dušu, ali je možda neću naći. Ali zdravlje žena je u opadanju, a ni mogućnost da imaju decu možda nije uvek tu", primetila je bivša učiteljica.

Bila je u braku dva puta, razvela od prvog muža jer nisu mogli da imaju decu, a drugi je poginuo u nesreći. Nakon toga, odlučno je krenula u realizaciju svog sna - da rodi, ali su se pojavile neke poteškoće.

"Bilo je veoma teško finansijski, jer je, nažalost, u mojim godinama, vantelesna oplodnja bila samo za novac. Kada je Rusija uključila vantelesnu oplodnju u program obaveznog zdravstvenog osiguranja, više nisam bio prikladan po godinama. Štaviše, nisam bila sposobna. Ja sam likvidator Černobilske nuklearne elektrane, radio sam tamo. Dijagnostikovan mi je rak štitne žlezde - ovo je organ koji zavisi od hormona i direktno je povezan sa reproduktivnim zdravljem žene. Zato sam bila lečena, trebalo je vremena", dodala je ona.

Žena je ispričala kako je odabrala donatora - oca deteta. "Ovo je tako delikatan posao! Sve se mora poklopiti. Uradila sam vantelesnu oplodnju toliko puta, i nije uspelo u ranim fazama! Stoga se više nije postavljalo pitanje da li želim brinetu ili plavušu. Moja jedina želja je bila da dete bude zdravo. Sve. Oslonila sam se na doktora", rekla je penzionerka.

Larisi je u početku bilo teško, nije bilo nikoga ko bi mogao da donese pumpu za grudi u porodilište, a zatim da sastavi krevetac. Ali ona se spretno nosila sa izazovima. Zdravlje devojčice je dobro, zubi joj rastu, već govori neke reči. "Ne mogu da zamislim život bez nje," kaže učiteljica.

Larisa i njena ćerka žive u jednosobnom stanu, dele ga sa njenim bivšim mužem - on je takođe vlasnik imovine. Dok se lečila, muž je izbaio njene stavri iz stana i uselio se, uzeo svoj deo imovine. Sada je dobila je novi prostor, ali pre nego što se iseli, mora da ga renovira. Naravno, Larisa shvata da u svakom trenutku njena naslednica može ostati sama. Žena je sve predvidela, a u slučaju njene smrti, devojčicu će odvesti njena nećakinja, Katjina kuma, koja živi u Belorusiji. Ali ipak veruje da može sama da odgaja ćerku i kako je navela, čak je spremna da ima još dece ako životni uslovi to dozvole.

BONUS VIDEO:

Devojčica se sama ošišala TikTok/designerluxury4u

(Yumama/T.A.S.)