Decu su najveći blagoslov! Ipak, postoje momenti kada nam potpuno idu na živce, poput nepristojnosti i lošeg ponašanja. Ema Džener, poznata profesionalna dadilja, dala je par saveta roditeljima, prilično svesna toga kakva deca mogu biti. To nam se ne čini, moderna deca zaista jesu manje pristojna. 

Pročitajte pet razloga za koje ona smatra da su ključni za loše ponašanje deteta.

1. Nedostatak odgovarajuće zajednice

Moderni roditelji se toliko trude da budu samostalni prilikom odgajanja deteta i misle da svako ko pokuša da pomogne prelazi granicu, pa čak i ako su u pitanju baka i deka. Starije generacije, nasuprot tome, znale su da je uključenost drugih u detetov život vrlo važna. To decu uči da poštuju druge odrasle osobe u svom životu. U suprotnom, deca će odrasti sa mišlju da nema razloga biti emotivno povezan sa drugim ljudima.

2. Previše smo tolerantni

Vrlo često, prilikom lošeg ponašanja budemo vrlo tolerantni, jer nam se čini da su previše mali da bi razumeli svoje postupke. Mislimo da su naivni i nevini, ali time im ne donosimo ništa dobro. Deca vrlo brzo uče, te je zaista važno da korigujemo njihovo loše ponašanje na vreme, kako bismo stali na put razvoju loših navika.

3. Roditelji prečesto koriste prečice

Godinama unazad, deca su imala tu sreću da slušaju radio tokom putovanja autom, ili pak da se bude ranije subotom da bi gledala omiljene crtane filmove. Sada deca imaju tablete, ajpode i mnogu drugu tehnologiju, pomoću koje mogu uživati u omiljenoj muzici, filmovima, emisijama. Ni na šta ne moraju da čekaju dugo.

Uz svu tu zabavu, roditelji ne moraju da stvaraju interakciju sa decom kao nekada. Deci je neophodan razvoj međuljudskih odnosa i ne bi trebalo osamostaljivati ih prerano.

4. Roditelji su emotivno ucenjeni

Moderni roditelji se uče da deci daju za pravo i poštuju svako njihovo mišljenje. To svakako nije loša stvar samo po sebi, ali ima i neke loše strane. Deca bi trebalo da shvate da neće biti mali zauvek. Kada im date više privilegija, budite sigurni da one dolaze udružene sa odgovornostima. Ukoliko su uključeni u neke dodatne aktivnosti, dajte im do znanja da su još neke stvari na njima, poput spremanja i ustajanja na vreme.

5. Deca zauzimaju previše vremena u rasporedu roditelja

Deca bi trebalo da budu u centru roditeljskih života, ali bi i mama i tata trebalo da imaju više vremena za sebe. Ne samo da je to dobro za roditelje, već je važno da deca razumeju činjenicu da roditelji imaju pravo na sopstveni razvoj. Roditelji treba da shvate da njihovo postojanje nije samo zbog dece, a deca treba da nauče da svako zaslužuje brigu i poštovanje.

Zapratite nas i na Instagramu!