Imati sobne biljke u svojoj kući je divna stvar; daju kiseonik i lepotu, oplemenjuju prostor! Međutim, kada su deca mala ona rado prilaze saksijama, čeprkaju zemlju, nekad je čak i jedu, ali vole da otkinu lisku ili cvet. Šta da uradite kako biste sačuvali biljke i kako da naučite mališane da ih čuvaju:

Kako sprečiti decu da uništavaju sobne biljke?

Za decu, većina stvari je tu da se igraju. Sve je to u redu – dok ne dođe do vaših dragocenih biljaka! Za decu sve je igra – od kidanja lišća da bi se napravila "gnezda" do pretvaranja zemlje u igrus a peskom.

Očigledno vam vaše biljke neće biti zahvalne za ovaj tretman – kako onda zaštititi svoje zelene bebe od vaših dečijih cvetića?

  • Pomerite biljke. Najočiglednije rešenje - postavite biljke na mesta gde deca ne mogu da ih dosegnu.
  • Koristite lagane saksije. Stavljanje vaših biljaka u plastične saksije pružiće još jedan nivo zaštite - ako vaše dete izvuče jednu sa police, barem neće biti povređeno.
  • Pokrijte tlo. Postavljanje sloja prozirne folije preko zemlje će sprečiti da se vaše saksije za biljke koriste kao pesak ili kao glina za modeliranje.
  • Uključite svoju decu. Angažujte ih da se zajendo sa vama brinu o biljkama daćete im osećaj odgovornosti, što znači da će biti manje verovatno da će ih uništiti.
  • Postavite jasne granice. Čini se da deca misle da je sve u kući njihovo da se igraju, pa od prvog dana objasnite da biljke nisu igračke!

Kada bebe počnu da pužu i istražuju prosto i stavljaju sve u usta, zaštitite svoje biljke pokrivanjem zemlje slojem tkanine. Takođe bi mogla biti dobra ideja da pomerite svoje biljke na visoku poziciju kako ne bi bile dostupne - samo pazite da radoznale male ruke povlače saksije na svoje glave!

Još jedna veoma važna stvar koju treba imati na umu je da treba temeljno istražiti svoje biljke kako biste bili sigurni da nisu otrovne. OVDE pročitajte koje biljke ne treba da imate u kući kada su deca mala.

Sobne biljka i tinejdžeri
Poklanjanje biljke tinejdžeru može biti dočekana okretanjem očiju i stenjanjem, ali davanje biljke je dobro iz više razloga:

  • Obogatiće njihove spavaće sobe kiseonikom.
  • To će ih naučiti odgovornosti.
  • To može poboljšati njihove rezultate ispita. Istraživanja su pokazala da biljke mogu poboljšati koncentraciju - zelenilo u prostoru.

Najbolja biljka koju možete pokloniti vašem tinejdžeru za početak je ona koja se malo održava.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

SRBIJA CVETA SA NOVOROĐENIM BEBAMA! Iz Republičkog zavoda za statistiku obelodanili: U Beogradu je najmanji rast, A OVDE NAJVEĆI Kurir televizija