Istraživanje sprovedeno u Americi pokazalo je da po pitanju stresa najteže prolaze majke sa troje dece. Do ovih neočekivanih rezultata došao je sajt TODAY Parent, koji je anketirao više od sedam hiljada američkih majki. Na skali majčinog stresa od jedan do deset, prosečan nivo stresa učesnika ankete bio je 8,5.

Žene su nervozne iz više razloga – zabrinute su za novac, pokušavaju da balansiraju između posla i kuće, dok muža ponekad doživljavaju kao još jedno veliko dete, koje takođe zahteva brigu i pažnju.

46% učesnika ankete priznalo je da im muževi izazivaju veći stres od dece. 72% majki očajava koliko teško porodični život utiče na njihove živce. 75% učesnica ubija sopstvena želja za savršenstvom, želja da budu " supermama" u očima drugih majki, 60% je stalno uznemireno jer nemaju vremena da urade ništa, a 90% je pod stresom jer nisu dovoljno atraktivne.

Ovaj perfekcionizam muči majke koje imaju jedno ili dvoje dece, a vrhunac dostiže kada ih ima troje. Upravo su majke troje dece priznale da su na ivici nervne iscrpljenosti. Ono što najviše iznenađuje jeste da kada broj dece pređe troje, majka se, suprotno formalnoj logici, odjednom oseća bolje. Očigledno, u majčinoj glavi jednostavno nema mesta za takve misli kao što je želja da bude idealna majka.

"Kada je došlo drugo dete, ništa se posebno nije desilo u našem porodičnom životu, ali prelazak sa dvoje na troje sve je okrenuo naglavačke", potvrdila je rezultate istraživanja Džil Smokler, kreatorka popularnog sajta za roditeljstvo Scary Mommy. "Nekako ih nisam mogla sve kontrolisati... fizička nemogućnost da ih sve držim za ruke kada prelazim ulicu jednostavno me je izluđivala."

Njujorški psihijatar Dženet Tejlor, majka četvoro dece, složila se da je troje teško, ali sa više je lakše. "Kada imate puno dece, nije vas briga za perfekcionizam, već za preživljavanje", duhovito je rekla Tejlor. Do četvrtog deteta, na primer, prestala je da beskonačno briše svaku površinu u kući kao luda. Prema Tejloru, kada broj dece pređe troje, dolazi do određenog kvalitativnog skoka - počinjete da shvatate šta je zaista važno, a šta nije, stičete izvesno poverenje u svoje roditeljske sposobnosti, prepuštate se situaciji i kao rezultat toga, sve ide kako treba.

Prema Tejlorovim rečima, pitanje majčinog stresa je nešto što ona stalno vidi u svojoj praksi. "Ono što ubija mame je to što često nemaju vremena da se pobrinu za svoje najosnovnije potrebe. O čitanju knjige, odlasku u teretanu ili nekoj vrsti zabave ili hobija čak i ne govorimo. Neke majke jednostavno nemaju vremena da se istuširaju."

"Morate naučiti da kažete ne svojoj deci, svom mužu, ponekad čak i prijateljima", objasnila je Tejlor, napominjući da je to veoma teško za mnoge majke.

BONUS VIDEO:

Mama se posvađala sa kasirkom TikTok/samanthamary1989

(Yumama/T.A.S.)